Gazdaság

Az erős dollár lenyomja az olajárat

Az unió gazdaságának gyengélkedése a dollár erősödését okozhatja hosszabb távon, ami összefügg az olaj árának alakulásával is. Nem az amerikai gazdaság erősödik, hanem az uniós gyengül.

157,73/92 forint hétfőn délután a dollár forintárfolyama, az olajat reggel 7 órakor 116,35 dolláron jegyezték. Az olajár az utóbbi egy hónap több mint 20 százalékot esett, a dollár pedig 5 százaléknál is többet erősödött, a folyamat különösen a múlt hét végén gyorsult föl erőteljesen.

Bajban az unió gazdaságai

Rövid távon korrekció, a dollár visszagyengülése várható – mondta a FigyelőNetnek Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Az elemző szerint ugyanakkor jövőre már megindulhat a dollár trendszerű erősödése.

Ennek oka, hogy az eurózóna még a „feketeleves előtt van” – mondta az elemző. Egyre több európai nemzetgazdaság előtt tűnik föl a recesszió réme, s bár az amerikai gazdaságról sem lehet hallani jó híreket, jövőre már az európaihoz képest nem is fog annyira rossznak tűnni az állapota – fejtegette az elemző.

Olaj és dollár

Török Zoltán szerint a dollár erősödése csökkentően hat az olaj árára, a termelők ugyanis hazai valutában számolva többet kapnak ugyanannyi dollárért, ez az árak csökkentése irányában hat, legalábbis rövid távon. Az elemző szerint jövőre száz dollár körüli olajárral számolhatunk hordónként.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint tagadhatatlan a kapcsolat az olajár és a dollár euróárfolyama között, de hiba lenne szerinte ezt eltúlozni.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy az olajár sokkal szélsőségesebben változik a dollár árfolyamánál. (július 11-i 147,27 dolláros rekord szinthez képest hétfő reggel 116,35 dolláron jegyezték.)

Vitatott mértékű kapcsolat

Az utóbbi években az olaj árfolyama a négyszeresére nőtt, 2004 februárjában még csak 30 dollár körül volt az ára, ekkor 1,25 dollárt adtak egy euróért, míg most 1,50 körüli az ára. Németh Dávid szerint az olajár kétségkívüli csökkenése mögött nem csak a dollár, hanem egyéb tényezők, például az árupiacok konszolidálódása is állhat.

Sajátos módon hogy az orosz-grúz háború, amelynek pedig hatása van a termelés mennyiségére, sem tudott igazán megemelni az árat. Az elemző szerint az olaj ára jövőre valahol 100 és 120 dollár között lesz jövőre.

Németh Dávid szerint a dollár – a forint jelenlegi euróárfolyamával számolva – 3-4 hónap alatt 163-165 forintig erősödhet, egy éves távlatban pedig akár 174-175 forintig is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik