Gazdaság

Közepesen korruptak

Tovább romlott a kkv-k helyzete és hangulata, ráadásul körükben egyre elfogadottabb a korrupció.

Recesszió-közeli állapotba került a magyar gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben. Ez kihatott a kis- és közepes vállalkozásokra (kkv) is: e kör üzleti helyzetének a megelőző két negyedévben tapasztalt romlása tovább folytatódott (lásd a grafikont). A Figyelő, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) és a Volksbank Rt. közös, 300 fős mintán végzett felmérése szerint a kapacitáskihasználtság változatlansága mellett a rendelésállomány mutatója enyhe keresletcsökkenésről ad számot. Eközben tovább folytatódott a termelési szint 2006 negyedik negyedévétől mért csökkenése. Pesszimizmust sugallnak a vállalkozások romló rövid távú várakozásai. Mindezek következtében a KKV Konjunktúraindex értéke 2007 harmadik negyedévében tovább esett, s így jóval az egy esztendővel korábban mért szint alá került.

Közepesen korruptak 1

A vállalkozások gazdasági és politikai környezetükről alkotott véleményének vizsgálata azt mutatja, hogy a cégvezetők a közhivatalok és intézmények közül leginkább a Magyar Nemzeti Bank, a vámhivatalok, a középiskolák, valamint az egyetemek munkájával elégedettek, a legkevésbé kielégítőnek pedig a kórházak, a kormány és az Országgyűlés munkáját ítélik. A cégek többsége szerint a jogszabályok és adminisztratív megoldások nem segítik a vállalkozások fejlődését; a legfőbb hátráltató tényezők a magas adók és elvonások.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy a korrupció az utóbbi két év során egyre csak terjedt, s az ügyintézés bevett megoldásává vált a kis- és közepes vállalkozások körében. Úgy tűnik, a kkv-k vezetői egyre biztosabbak abban, hogy a kormányzati hivatalokban csúszópénz segítségével érhetik el céljukat, illetve rutinosabbá váltak a lefizetésben. A cégek az elmúlt két év felmérései alapján egyre pontosabban tudják, mennyi csúszópénzt kell adni egy adott ügy elintézéséért.

Alacsony szinten áll a szabálykövetés igénye is, amit az mutat, hogy ha egy kormányhivatalnok nem a szabályoknak megfelelően jár el, akkor a kkv-k nagy része nem fordul emiatt a főnökéhez vagy más kormányhivatalhoz. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a cégek körében egyelőre behatárolt a korrupció, tehát a kkv-knál nem gondolják, hogy minden, az állami hivataloktól függő ügyükben – engedélyek, önkormányzati megrendelések – csúszópénzt kellene fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik