Gazdaság

Nem eltúlzott a forinterősödés

A forint ugyan 4 százalékot drágult az euróhoz képest a legutóbbi nyolc kereskedési napon, ám még ez sem nevezhető eltúlzottnak, tekintve a térségi árfolyamtrendhez mért eddigi lemaradást - áll az egyik vezető londoni befektetési bank elemzésében.

A londoni ház tovább erősítette rövid távra szóló forintárfolyam-előrejelzésést, és megerősítette hosszabb távú, lendületes további felértékelődést jósló prognózisát.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti felzárkózó piaci összefoglalója szerint a forinterősödés gyorsabb volt a cég által vártnál. A felértékelődés mértéke azonban még mindig nem szélsőségesen nagy.

Ezért a GS londoni elemzői – jóllehet nem zárják ki valamelyes időközi korrekció és profitkivétel lehetőségét “egy ekkora mozgás” után – az eddigi 238-ról 230-ra erősítették a három havi távlatra szóló árfolyam-előrejelzésüket, és fenntartották a hat havi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havi távlatra érvényben tartott 225 forintos prognózisukat.

Az elemzés szerint három fő oka van annak, hogy kívánatos a forint további erősödése. Az infláció továbbra is probléma, és az MNB-nek az árfolyam “az egyetlen hatékony eszköze” az infláció elleni harcban.

Emellett a forint jelentősen elmaradt a térségre általánosan jellemző felértékelődési folyamattól, és még mindig olcsó a környékbeli valutákhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik