Gazdaság

Kóka is újraírná a költségvetést

Az SZDSZ ragaszkodik a költségvetési plafonhoz, 300 milliárd visszafogást tervez és adókat is csökkentene - derült ki Kóka János szavaiból, aki szerint alapjaiban kell újraszámolni a költségvetés és az adótörvények fő számait.

A liberális párt javaslatai kapcsolódnak a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz, ami több mint 300 milliárd forintos költségvetési visszafogást tervez – jelentette be az SZDSZ frakcióvezetője a párt parlamenti képviselőcsoportjának és ügyvivő testületének közös ülése után.

Kóka: biztonsági eszköz

Az úgynevezett költségvetési plafontörvény talán a legfontosabb biztonsági eszköz a nemzetközi pénzpiaci krízis elleni védekezésben – vélte Kóka. Hétfőn ezért újra kezdeményezik a házszabálytól eltéréssel, sürgősséggel való tárgyalását.

Az SZDSZ terveit ismertetve közölte, hogy a 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatárát 1,7 millió forintról 3 millióra emelnék. Javasolják, hogy a helyi iparűzési adó összege továbbra is levonható legyen a társasági adóalapból. Az SZDSZ azt szeretné, ha a kormány által javasolt járulékcsökkentés nem csak a minimálbér kétszeresére, hanem a teljes munkabérre vonatkozna. A szabad demokraták összevonnák a kisadókat, megszüntetnék a 4 százalékos szolidaritási adót, a személyi jövedelemadó kétszer 1 százaléka helyett ezentúl 3 százalékát lehetne felajánlani az egyházaknak és a civil szervezeteknek.

Alacsonyabb lesz a növekedés

Az ülésen szó volt arról, hogy a válságba torkolló gazdasági környezetben hogyan tudják a versenyképességet javítani, és nagyobb biztonságot teremteni mindenki számára. Kiemelte, hogy az állampapírpiaci hozamok emelkednek, és ez ahhoz vezethet, hogy az államadósság finanszírozása is drágul. A magyar költségvetési javaslat 3 százalék körüli növekedéssel számol, míg a nemzetközi elemzők 1 százalék körülivel. A liberálisok véleménye szerint a különbség elég ahhoz, hogy alapjaiban kelljen újraszámolni a büdzsé és az adótörvények fő számait.

Kitért rá, hogy a finanszírozási krízis az exportpiacra és a fizetési mérlegre is negatív hatással lehet. Mint mondta, az elemzők szerint a válság a pazarló államokat sújtja leginkább, és ez azt mutatja, hogy a korábbinál is nagyobb szükség van a költségvetési plafonra.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Fodor Gábor pártelnök is arról beszélt, hogy a világgazdasági válság eléri Magyarországot is, ezért a politikai erőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megvédjék ennek következményeitől az itt élőket. A szabad demokraták elvárják, hogy a kormány már az idén csökkentse a költségvetés kiadásait és az idei hiánycélt a 3 százalékhoz közelítse.

Liberális politikusok a FigyelőNetnek korábban azt mondták: a megszorítással spórolt pénz egyharmadát adósság-, kétharmadát adócsökkentésre kellene költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik