Nagyvilág

A kapitalizmusról tanulnak észak-koreai közgazdászok Kanadában

Angol nyelvet, pénzügyet és közgazdaságtant tanulnak a Brit Columbia egyetemén a világ egyik legelszigeteltebb országából származó tanárok.

Hat észak-koreai tanár érkezett júliusban a Brit Columbia-i Egyetemre (UBC), hogy kereskedelmi, nemzetközi gazdaságtudományi és pénzügyi tanulmányokat folytasson -– jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A tanárok néhány héten át angolt tanulnak, mielőtt elkezdenék az egyetemi félévet. Ők az első észak-koreai látogatók, amióta 2010 júniusában a nyugat-kanadai Vancouverben működő egyetem és Észak-Korea egyetemi partnerségi megállapodást kötött egymással -– írta a Yonhap.

A tanárok többségükben az ország legrangosabb egyetemén, a phenjani Kim Ir Szen egyetemen oktatnak gazdaságtant és pénzügyet. Phenjan ritkán szervez külföldi tanulmányutakat állampolgárai számára, legyenek ők magas rangú vezetők vagy diákok.

Márciusban a kommunista rendszer küldöttsége, két héten át tanulmányozta a kapitalizmus alapjait Kaliforniában. Kína, Phenjan egyetlen számottevő szövetségese igyekszik meggyőzni szomszédját, hogy liberalizálja etatista gazdaságát, de a rendszer ellenáll ennek a törekvésnek, elemzők szerint ugyanis attól tart, hogy ezáltal elveszíti a lakosság feletti befolyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik