Gazdaság

Fidesz-javaslat az áremelkedések ellen

A benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor és Varga Mihály.

Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét. Orbán Viktor szerint az állam keresett az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével, ezért azt szeretnék, hogy amit pluszban beszed az állam, azt most a legszegényebbeknek visszaadja. Az élelmiszerárak és az üzemanyagárak tartósan magas szinten maradnak, s azzal kell számolni, hogy az áremelkedés tartós jelenség, egy új világgazdasági korszak jele – véli a Fidesz elnöke.

Orbán utalt arra, hogy a kormányok Európa-szerte meg akarják védeni az áremelkedésektől a legszegényebb családokat, a nyugdíjasokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Példaként az úgynevezett Robin Hood-adót, illetve a szociális juttatások emelését és az adócsökkentést említette. Szerinte ehhez a védekezéshez cselekvőképes kormány és erős gazdaság szükséges, Magyarország pedig egyikkel sem rendelkezik.

A Fidesz olyan módosításokat kezdeményez, amelyek közvetlen és azonnali árcsökkentő hatással járhatnak. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint, ha jövedékiadó-csökkentési javaslatuk megvalósul, akkor literenként átlagosan 15 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzinért. Azt szeretnénk, hogy már július végére konkrét, elfogadott törvény szülessen, amelynek hatásai az év második felében érezhetővé válnak – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik