Gazdaság

A németek nem csökkentenék a helyi szolgáltatások áfáját

Németország kedden gyakorlatilag elvetette, hogy csökkentsék az EU-ban a helyi szolgáltatások áfáját, összetörve a francia államfő reményeit, hogy ily módon megsegítheti a francia vendéglősöket.

Az EU adó- és vámügyi biztosa, Kovács László hétfőn terjesztette elő az Európai Bizottság javaslatát az áfáról szóló irányelv módosítására, avégett, hogy a tagállamok rugalmasabban alkalmazhassanak tartós jelleggel csökkentett áfakulcsokat bizonyos szolgáltatásokra.

A javaslat olyan területekre irányul, ahol bizonyított, hogy a csökkentett áfa-kulcsok alkalmazása nem okoz zavart a belső piac működésében. Az érintett szektorok többsége a munkaerő-igényes és helyi szolgáltatások közé tartozik, beleértve az éttermi szolgáltatásokat is. A javaslat ugyanakkor nem változtat azon az alapelven, hogy a tagállamok számára csupán választható lehetőség, de nem kötelező a csökkentett áfakulcsok alkalmazása.

A módosításhoz mindenesetre a 27 EU-tagállam egyöntetű egyetértése kell.

A német miniszter nem ért egyet Kováccsal

“Nem jó, hogy Kovács ilyen átfogó javaslattal állt elő, mielőtt megvitatta volna a pénzügyminiszterek tanácsával a csökkentett kulcsok egész kérdését. A dolgok rendes menete felborult, és ez nem könnyíti meg az életet” – mondta Peter Steinbrück német pénzügyminiszter.

Jelenleg 18 tagállamban van a szabványos 15 százalék alatt a kedvezményes áfa a munkaintenzív helyi szolgáltatások egész sorára, de a szabályozás határideje 2010-nem lejár. Ezért Kovács László, mind mondta, reméli, hogy a pénzügyminiszterek a jövő év közepéig elfogadhatják az új javaslatot, és az 2011-ben érvénybe léphet.

Tavaly emeltek áfát

A német kormány álláspontja szerint nincs bizonyíték, hogy az áfacsökkentés segíti a munkahelyteremtést vagy a gazdasági növekedést. Németországban tavaly év elején általános áfaemelés volt.

Dánia támogatja a német ellenvetéseket, Svédország és Belgium, hasonlóan Franciaországhoz, a bizottsági javaslattal ért egyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik