Gazdaság

London: jövőre magasabb lehet a magyar hiány

Londoni elemzők hitelesnek minősítették csütörtökön a magyar pénzügyminisztérium új, csökkentett idei államháztartási deficit-előrejelzését, sőt szerintük akár az új prognózisnál is jobb lehet a tényleges eredmény. Most már azonban a jövő év költségvetési teljesítményét tartják igazán érdekesnek, tekintettel a 2010-es választásokra.

Veres János pénzügyminiszter csütörtöki budapesti bejelentése szerint a pénzügyminisztérium 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra csökkentette idei GDP-arányos államháztartási hiányprognózisát. Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza a hírt kommentálva mondta: az idei év eddigi költségvetési számai arra utalnak, hogy az új előrejelzés hiteles, „teljes mértékben elérhetőnek tűnik”.

Jövőre nőhet a hiány

A szakértő szerint még arra is látszik mozgástér, hogy az idei államháztartási hiány a most lefelé módosított előrejelzést sem éri el. Az elmaradás valószínűleg nem lesz olyan mértékű, mint tavaly, de a pénzügyminisztérium „már 2006 közepe óta konzervatív előrejelzéseket ad”, és ez várható az idei prognózis esetében is. Sampson 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet vár 2008-ra.

A londoni szakértő azzal számol, hogy 2009-ben „kisebb haladás lesz”, mint az idén. „Nem lennék meglepve, de csalódott lennék, ha GDP-arányosan jövőre magasabb lenne a hiány” – fogalmazott az HSBC elemzője. Van azonban mozgástér arra, hogy jövőre a nominális kiadások növekedjenek, és ezzel együtt is „még mindig legyen valamelyes előrelépés” a deficitcsökkentésben.

Közeledik a választások éve

Az eddigi költségvetési teljesítmény ismeretében “nem kivitelezhetetlen” az új előrejelzésben szereplő hiány teljesítése – vélte Michal Dybula, a BNP Paribas közép-európai közgazdásza is. Az igen gyenge növekedés várhatóan továbbra is korlátozza a bevételeket, az infláció viszont olyan magas, hogy „egyértelműen duzzasztja a költségvetési képlet nominális (bevételi) oldalát”. Az idei előrejelzési módosításnál azonban érdekesebb, hogy mi történik jövőre, és a 2010-es választások előtt.

Dybula azzal számol, hogy nem lesz nagyon jelentős költségvetési túllépés, mivel a kormány már bizonyította meglehetős elkötelezettségét a költségvetés feszesre húzása mellett, és bármely esetleges túlköltekezés jó eséllyel korlátozott marad.

A BNP Paribas elemzője mindent összevetve jövőre 4,5 százalékos államháztartási hiányt jósol, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez sem lenne „nagy dráma”, tekintve az elmúlt évek „hatalmas hiányszámait”. A londoni elemzői közösség az idei évre várható államháztartási hiányt már jó ideje a most megállapított, lefelé módosított előrejelzés körül várja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik