Gazdaság

Közel 5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál viszont 4,9 százalékkal voltak magasabbak.

Az ipari termelői árak áprilisban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal voltak magasabbak. Tavaly májusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva és az egy évvel korábbi szinthez képest is egyformán 0,4 százalékkal nőttek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából.

Az idén májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, a 2007. májusival összehasonlítva 11,7 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 2,2 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz képest 0,1 százalékkal csökkentek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység és az egyéb nemfém ásványi termékek gyártása területén az árak csak csekély mértékben változtak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban májusban az előző havinál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal nőttek az árak.

A meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása ágazatban 13,7 százalékos, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban 9,1 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Árcsökkenés csak a textília, textiláru gyártása (2,1 százalék), valamint a járműgyártás (0,5 százalék) szakágazatokban jelentkezett. A többi ágazatban az áremelkedés üteme 1,3 százalék és 5 százalék között alakult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik