Nagyvilág

Pusztító vihar és feszültség árnyékolja be az ünnepet

A Fülöp-szigeteken gyászolnak, a Közel-Keleten kivárnak, Irakból pedig menekülnek a keresztények.

Szomorú karácsony köszöntött a Fülöp-szigetekre, amelynek déli részén december 17-én több mint kétezer ember életét követelő vihar pusztított. A legjobban sújtott Mindanao szigetének egyik part menti városában, Cagayan de Oróban a polgármester egyenesen kijelentette: „nálunk nincs karácsony”.

Abbász is ott volt Betlehemben

A ciszjordániai Betlehemben több ezren ünnepeltek Jeruzsálem latin pátriárkája jelenlétében. Fuád Tual pátriárka a Szent Katallin templomban tartotta az éjféli misét. Szentbeszédében megemlékezett az „arab tavaszról”, de a közel-keleti keresztények helyzetét „nyugtalanítónak” mondta. A templomban tett látogatásával megtisztelte a karácsonyt Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

Emigrálnak a keresztények

A bagdadi katedrálisban pár száz keresztény vett részt a karácsonyi misén. Az épületet rengeteg biztonsági őr védte, miután az előző napokban robbantásos merényletek sorozata rázta meg a várost. Az iraki káldeus felekezet segédpüspöke arra panaszkodott, hogy Irakban „sem béke, sem biztonság” nincs, ezért a keresztények elmennek az országból oda, ahol békében tudnak élni.

Irakban az amerikai invázió előtt a becslések szerint egy millió keresztény élt, de a közösséget ért véres támadások miatt azóta a kétharmaduk emigrált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik