Gazdaság

1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés júliusban 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző hónaphoz képest az ipari termelés 0,2 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

A termelés volumene az év első hét hónapjában 4,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az első hét hónapban az ipari export 7,1 százalékkal, júliusban pedig 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Az ipar január-júliusi belföldi értékesítése összességében 1,8 százalékkal, júliusban 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A csekély súlyú bányászat kibocsátása 18,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátásé 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A jelentősebb súlyú feldolgozóipari ágazatok közül legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkal a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás termelése nőtt júliusban.

A feldolgozóipari termelés közel egytizedét adó fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásának volumene 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártása 5,9 százalékkal mérséklődött. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 26,1 százalékal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik