Gazdaság

Ingadozva gyengült a forint

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,69 pontos, 1,63 százalékos csökkenéssel, 20.664,53 ponton zárt hétfőn. A Mol árfolyama 1,72 százalékkal 17.095 forintra csökkent, az OTP részvények ára 2,76 százalékkal 7.069 forintra esett.

Ingadozva gyengült a forint a bankközi devizapiacon hétfőn. A forint árfolyamát a fokozódó belpolitikai kockázatok nemzetközi piaci mérlegelése mozgatja.

Az eurót 238,40/50 forinton jegyezték délután negyed négykor a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 236,50/60 forinttal, ami 0,80 százalékos forintgyengülésnek felel meg.

Egy pontnyi széles sávban mozgott az euró forintárfolyama a nap folyamán. Legerősebb 238,50/60 forintnál volt, majd 237,50/60-ig visszavonult. Reggel gyengülő nyitással reagált a forint a hét végén kiéleződött belpolitikai kockázatok hatására, majd kezdte lassan visszanyerni erejét.

Kora délután aztán a Standard & Poor’s hitelminősítő elemzése gyengítette a forintot, mert kétséget támasztott az adócsökkentési csomag finanszírozhatóságával kapcsolatban, jelezve, hogy a márciusi elemzésében már megfogalmazott módon lefékeződhet költségvetési konszolidáció folyamata a lazításra irányuló, “erőteljes ösztönzők” miatt. A kereskedők azonban elmondták, hogy a folyamatokra csillapító hatással volt az amerikai bankszünnap, mert hiányoztak a nagyobb üzletek.

Nem volt hatással a Mol

A BUX forgalma 10,7 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények gyengültek az előző kereskedési napi záráshoz képest.

A Mol INA-val kapcsolatos bejelentésének nem volt különösebb hatása az árfolyamokra, a 2.800 kunás ajánlati árnál kissé magasabbra számított a piac – mondta Nagy Péter, az Unicredit Bank üzletkötője. Hozzátette: a forgalom alacsony volt, elsősorban azért mert az amerikai piacok zárva tartottak, a BUX így a nemzetközi piacokkal együtt gyengült. Alacsony forgalma volt a Molnak és a Magyar Telekomnak is, egyedül az OTP papírjai iránt volt nagyobb érdeklődés.

A Mol árfolyama 300 forinttal, 1,72 százalékkal 17.095 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik