Gazdaság

40 milliárdot vontak ki az orosz piacról

Több mint 40 milliárd dollárt vontak ki magánbefektetők az elmúlt egy hónapban az orosz piacról, londoni feltörekvő piaci elemzők friss becslése szerint.

A Goldman Sachs befektetési bankcsoport londoni részlegének csütörtökön kiadott elemzése szerint a ház úgy számol, hogy az elmúlt egy héten rekordot döntött a nettó magántőke-kivonás Oroszországból, 15,7 milliárd dollárral. Ebből csak szeptember 11-12-én 7 milliárd dollár távozott, ahogy az eladási nyomás erősödött, áll a GS londoni becslésében.

A Goldman Sachs saját számításai szerint augusztus második hete – a grúziai válság csúcspontja – óta az orosz piacról kimenekített magánbefektetések teljes értéke 42,3 milliárd dollár.

Az orosz adóskockázati osztályzatokat a közfinanszírozási szféra erőteljes pozíciója támasztja alá. A GDP-arányos államadósság-ráta 2007 végén mindössze 8,6 százalék volt – a Fitch által a “BBB” sávba sorolt szuverén adósok középértéke 28 százalék -, és a Fitch Ratings várakozása szerint az orosz államháztartási és folyómérleg-többlet az idén egyaránt 6 százalék körül lesz.

Mindehhez 175 milliárd dollárnyira felduzzasztott szuverén vagyonalap, és – ezt is beleszámítva – összesen 574 milliárd dolláros központi devizatartalék járul, ami jelentős likviditási védőpárnát képez az orosz gazdaság körül, áll a Fitch londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik