Nagyvilág

Közelebb jutottak az osztrák vadászrepülő-mutyi megoldásához

A 2000 és 2007 közötti kormányok idején kötött Eurofighter-szerződésekkel korábban parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott korrupció gyanúja miatt.

Házkutatást tartottak három magánszemélynél Ausztriában a Schüssel-kormány idején kötött vadászrepülőgép-beszerzési szerződésekkel összefüggésben. Erről Peter Pilz ellenzéki politikus, a Zöldek parlamenti képviselője tájékoztatta a sajtót, nevek említése nélkül. Az ügyészség megerősítette Pilz értesülését, de neveket szintén nem közölt, csak annyit tudni, hogy két fegyverlobbistáról és az Eurofightert gyártó EADS német hadiipari konszern egyik menedzseréről van szó.

Az évek óta húzódó nyomozás egy Olaszországban csalás gyanújával őrizetbe vett férfi vallomása alapján indult újra. Pilz szerint a fiktív cégek “specialistájának” tartott Gianfranco Lande április elején tett vallomásában olyan “postafiókcégekről” beszélt, amelyek kapcsolatban álltak az Eurofighter gyártójával, a német EADS hadiipari konszernnel. Ezek egyikét, a Londonban bejegyzett Vector Aerospace-t állítólag az EADS hozta létre kizárólag az osztrák Eurofighter-beszerzéssel kapcsolatos kompenzációs ügyletek lebonyolítására. Állítólag 87 millió euró folyt keresztül az alkalmazottak nélküli cégen 2004 és 2009 között.

A Wolfgang Schüssel vezetése alatti, 2000 és 2007 közötti kormányok idején kötött Eurofighter-szerződésekkel korábban parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott korrupció gyanúja miatt, Peter Pilz vezetésével. Pilz csütörtökön annak a meggyőződésének adott hangot, hogy “kormánytagokat” is megvesztegettek. “Enélkül egyáltalán nem ment volna” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik