Nagyvilág

Életfogytiglanira ítéltek több ellenzékit Bahreinben

Az uralkodó elleni tavaszi tüntetéseket szaúdi segítséggel verték le közel-keleti monarchiában.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán a tavaszi bahreini ellenzéki megmozdulások nyolc irányítóját. A királyság lakosságának többségét alkotó síitáknak a szunnita uralkodó elleni tüntetéseit márciusban szaúd-arábiai segítséggel verte le Hamad bin Isza Ál Kalifa király.

A szerdán véget ért perben az ellenzéki megmozdulások 21 résztvevője felett ítélkeztek, közülük hatot távollétükben vontak felelősségre. Azzal vádolták őket, hogy egy idegen országnak dolgozó terrorista szervezettel összejátszva akarták megdönteni a kormányt. Az ítélet ellen még fellebbezhetnek.

Megfigyelők szerint a per után újból kiéleződhetnek Bahreinben az ellentétek. A szükségállapot június 1-jei feloldását követően már voltak újabb, igaz kisebb, tüntetések.

Veszélybe kerülhet az uralkodó által tervezett nemzeti párbeszéd is. “Nincs párbeszéd Ál Kalifával! A foglyok szabadon bocsátását követeljük!” – kiabálták szerdán tüntetők egy fővároshoz közeli faluban, mielőtt a rohamrendőrök véget nem vetettek a tiltakozó akciónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik