Poszt ITT

Hogyan enyhíthető a magyar-szlovák feszültség?

Szokatlanul kemény diplomáciai szócsaták kezdődtek Magyarország és Szlovákia között a felvidéki magyarverések nyomán. Szlovákia megbékélési nyilatkozatot javasol, mi az Önök feszültségcsökkentő javaslataira vagyunk kíváncsiak.

A választásokon nyertes baloldali Smer vezetője, Robert Fico a magyarok iránti ellenszenvét kormányfőként is többször igazoló Vladimir Meciar és a kifejezetten magyargyűlölő Jan Slota pártjával kötött koalíciót – hazánk szerint ez a forrása a Szlovákiában a nyár óta egyre szaporodó magyarellenes megnyilvánulásoknak.

Tény: míg az elmúlt nyolc évben nem voltak magyarellenes atrocitások Szlovákiában, a nyár óta több magyar ajkú szlovák állampolgárt megvertek, mert anyanyelvén beszélt, és megszaporodtak a közterületeken és a focimeccseken a magyarellenes feliratok. Itthon szlovákellenességet váltottak ki az események, de tettlegességre szerencsére nem került sor.

A legsúlyosabb incidens nyomán – egy nyitrai magyar egyetemistát megrugdostak, kiraboltak és blúzán üzentek a magyaroknak – valamennyi szlovák párt elítélte az atrocitásokat, kétnapos hallgatás után pedig Fico is megszólalt az ügyben. Azóta a magyar diplomácia Gyurcsány Ferenc vezetésével hatékony fellépésre és egyértelmű elhatárolódásra bíztatja Szlovákiát, míg szomszédunk karrierdiplomata külügyminisztere, Jan Kubis úgy véli: hazánk lejárató kampányt folytat országa ellen annak ellenére, hogy ők minden szükséges lépést megtettek a nemzetiségi ellentétek lecsillapítására. Szlovákia legutóbb megbékélési nyilatkozatot javasolt a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik