Nagyvilág

Angolból egyes a cseh belügyminiszter

Meglehetősen elveszettnek tűnt tolmács nélkül Jan Kubice cseh belügyminiszter az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának Brüsszelben tartott legutóbbi találkozóján.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap beszámolója szerint: “Eltekintve a hivatalos eseményektől, ahová egy tolmács is elkísérte, Kubice úr egyáltalán nem társalgott senkivel” – idézte a lap a találkozó résztvevőinek egyikét. A korábban a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályát vezető Kubice saját bevallása szerint is csupán csekély idegennyelv-ismerettel rendelkezik. Szóvivője szerint a belügyminiszter alapfokon beszél oroszul és egy kicsit angolul is tud.

A napilap beszámolója szerint Josef Dobes cseh oktatásügyi miniszter semmilyen szinten nem beszél angolul. Dobes az idén betegségre és túl sok munkára hivatkozva maradt távol Brüsszeltől, ahol helyettese, Jakub Hodinar képviselte az országot az oktatással kapcsolatos megbeszéléseken. A Lidové Noviny szerint az oktatásügyi miniszter továbbá egyetlenegy találkozón sem vett részt a prágai minisztériumba látogató európai uniós képviselőkkel.

Dobes szóvivője, Katerina Savicova szerint a miniszter jól beszél oroszul, és jelenleg épp a német nyelvtudását frissíti, valamint angolul tanul. Brüsszeli források szerint Jirí Pospisil cseh igazságügyi miniszternek is vannak gondjai az angollal. Miroslav Ouzky cseh európai parlamenti képviselő szerint az uniós szervekben dolgozó cseh képviselők többsége meglehetősen jól beszéli az angolt.

Petr Necas cseh miniszterelnök folyékonyan társalog angolul és gyakran a hivatalos megbeszélésekkor sem kér tolmácsi segítséget. Karel Schwarzenberg külügyminiszter saját bevallása szerint németül és angolul is beszél, és a minisztérium dolgozói szerint más nyelveken is remekül boldogul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik