Poszt ITT

Ön támogatja-e Szaddám Huszein halálos ítéletét?

Szaddám Huszein volt iraki elnököt emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték vasárnap, miután bűnösnek mondták ki az ellene indult első perben, a dudzsaili mészárlás ügyében. Dudzsail iraki síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérletért.

Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán kell végeznie Szaddám Huszein féltestvérének, Barzán at-Tikrítinek, volt titkosszolgálati vezetőnek és a volt forradalmi bíróság vezetőjének, Avad al-Bandarnak is.

Az ítélethirdetést követően iraki síiták vad ünneplésbe kezdtek Szaddám Huszein halálra ítélésének hírére Bagdad Szadrváros nevű negyedében. Fiatalok sokasága énekelt, táncolt örömében a túlnyomórészt síiták lakta városrész utcáin, fittyet hányva az ítélethirdetés napjára elrendelt kijárási tilalomnak. Ugyanakkor Szaddám Huszein szűkebb hazájában, Tikrítben röviddel a volt elnök halálos ítéletének kihirdetése után ezrek vonultak az utcákra, bosszút esküdve a törvényszék ellen.

Élesen elítélte a Szaddám Huszeinre és két vádlott-társára kiszabott halálbüntetést az Amnesty International is, amely úgy vélekedett, hogy az ítélethez vezető per súlyosan elhibázott és méltánytalan volt. Hasonlóan vélekedett egy másik emberjogi szervezet, a Human Right Watch is, amely szerint a per elmulasztott lehetőség volt a joguralom érvényesítésére, miután nem állapította meg vitathatatlan bizonyítékok segítségével a tényeket. Nagy-Britannia kivételével valamennyi nyugat-európai ország támogatta, hogy a volt diktátornak felelnie kell a bűneiért, de elvből elutasította a halálbüntetést.

George Bush amerikai elnök szerint azonban “a per mérföldkő az iraki nép azon erőfeszítésében, hogy a jog uralmával váltsa fel a zsarnok uralmát”. “Ez nagy vívmány a fiatal iraki demokrácia és alkotmányos kormánya számára” – jelentette ki az elnök. Külügyminisztere, Condoleezza Rice számára az ítélet “örvendetes emlékeztető valamennyi iraki számára, hogy törvény tekintélye erősebb lehet féleleménél”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik