Poszt ITT

Bemondó – Zidane mítosza

A francia Zinedine Zidane brutális fejelése miatt kapott piros lappal dicstelenül fejezte be pályafutását a labdarúgó-világbajnokság után, s kártyavárként omlott össze a róla kialakult mítosz.

Az olaszok elleni döntő a hatalmas tét ellenére sportszerű volt, a szurkolók sem igen bántották a rivális játékosokat. Szinte vibrált a levegő a feszültségtől, a hosszabbításban hosszú percekig nyomasztó néma csend uralkodott a berlini Olimpiai Stadionban, miközben a futballisták hősként küzdöttek. Ezt a csodálatos légkört éppen a vb után visszavonuló Zidane törte meg azzal, hogy kirívóan durván, szánt szándékkal mellkason fejelte Marco Materazzit, pedig a labda a közelben sem volt. Erre a cselekedetre akkor sincsen mentség, ha a felvételeken jól látszik, hogy az olasz védő hergeli a riválisát.

Mivel a francia szimpatizánsok – akik nem láthattak visszajátszást az esetről – csak azt érzékelték, hogy kedvencüket, Zidane-t kiállították, ettől kezdve fülsüketítő fütyülésbe kezdtek minden egyes alkalommal, amikor az olaszoknál volt a labda. A békés légkör tovaszállt, maradt Zizou méltatlan búcsúja és a sportszerűtlen szurkolás. Az esetnek volt a következménye, hogy a világbajnokot több ezren kifütyülték a kupa átvételekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik