Poszt ITT

Ön szerint hogyan kéne átalakítani a pártfinanszírozási rendszert?

Ötpárti egyeztetéseken vitatkoznak a politika szereplői és szakértők a párt- és kampányfinanszírozás átalakításáról. A jelenlegi rendszeren változtatni kell, többen a magasabb állami támogatásban és a szigorúbb ellenőrzésben látják a megoldást.

Egy hétfői kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a 386 millió forintos jelenlegi kampánytámogatási összeg kevés, így nem csoda, hogy a pártok kibúvót keresnek.

Három eset van: a tiszta közfinanszírozás, a tiszta magánfinanszírozás, vagy a vegyes rendszer. Modern demokráciákban az állam általában beszáll, így a szakértők javaslata a vegyes finanszírozást támogatja és tiltanák, hogy jogi személyek szponzorként részt vegyenek a kampányban, a magánszemélyek adományait pedig alacsony összegben határoznák meg, hogy ne lehessen “politikai befolyást vásárolni”. Tervezetük szerint a magánfinanszírozás függvénye lenne a közfinanszírozás, tehát az a párt kapna több támogatást, amelyet több magánszemély is adományban részesít.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet által elkészített javaslat szerint a kampánykassza intézménye lenne a kulcs. Ennek lényege, hogy a pártok nem költekezhetnének szabadon, hanem egy számvevőszék által ellenőrzött számláról fizethetnék ki a kampánnyal, párttal kapcsolatos kiadásokat.

Egy másik javaslat szerint az ombudsmannak illetve az Állami Számvevőszéknek több jogosítványt adnának, és hatékonyabb szankciókat helyeznének kilátásba. De több, legális állami pénzt biztosítanának a pártoknak az ellenőrzéséért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik