Poszt ITT

Ön belépne a Magyar vagy a Honi Gárdába?

Önkéntesekből álló Honi Gárda létrehozását szorgalmazza a Fidesz a hadseregen belül. A kezdeményezés könnyen összetéveszthető az esküt augusztus 25-én letevő, a Jobbik által szervezett Magyar Gárdával, amelynek célja elsősorban a haza védelme.

A Fidesz által kezdeményezett Honi Gárda önkéntesekből álló szervezet lenne, amelynek működését törvények szabályozzák. A szervezet hasonló lenne ahhoz, mint amely több NATO tagországban is már működik, azaz békeidőben polgári katasztrófavédelmi feladatokat látna el, konfliktushelyzetben pedig kiegészíthetné a hadsereg erejét.

A Honi Gárda önkéntes, tartalékos, területvédelmi erő lenne, amely Magyarország biztonságát erősítené. Az elképzelések szerint a jól képzett, a megyénként ezer-ezer emberből álló gárda kiegészíthetné a Magyar Honvédséget, és segédkezhetne például természeti katasztrófa esetén is.

A Fidesz indoklása szerint a Honi Gárdára azért van szükség, mert míg Európában egy erős ország képes a saját polgárait megvédeni, addig Magyarországon ez jelenleg nem így van. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmi köze nincs a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda elnevezésű szerveződéshez.

A Fidesz kezdeményezése könnyen összekeverhető a Magyar Gárdával. Utóbbi augusztus 25-én tesz esküt: a Jobbik kezdeményezésére 56 fő bújik árpádsávos címeres fekete egyenruhába, hogy biztosítsa a magyarság önvédelmét. Köszöntésük: Szebb jövőt!

Az alapító okirat szerint a Magyar Gárda olyan pillanatban – 1100 évvel a pozsonyi csata és 300 évvel az ónodi országgyűlés után – jön létre, amikor a „magyarság fizikai, lelki és szellemi önvédelem híján maradt”, amikor „nemzetünknek nincs hova hátrálnia”.

Vona Gábor, a Jobbik és a nemrégiben bejegyzett Magyar Gárda Egyesület elnöke közölte: már kétszázan jelentkeztek, az év végére szeretnék elérni az ezres létszámot. A szervezet egyebek mellett rend- és polgárvédelmi feladatokat kíván ellátni, a lelki és szellemi felkészülésen túl a fizikai képzést is fontosnak tartja. A tervekben lőgyakorlat is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik