Poszt ITT

Ön hogy vélekedik a szokatlanul meleg téli időjárásunkról, és annak okairól?

Egyre többen beszélünk klímaválságról, globális felmelegedésről, de hogy valójában mekkora a veszély, azt szinte senki sem tudja. A tudósok még abban sem értenek feltétlenül egyet, hogy közvetlen kapcsolat mutatható ki az időjárás megváltozása és a károsanyag-kibocsátás között.

A globális klímaváltozás bizonyítékaként értékeli a tudósok egy része a kontinensünkön uralkodó szokatlanul meleg időjárást. Sokan arról beszélnek, hogyha hamarosan nem születnek meg az üvegházhatást okozó gázok korlátozására vonatkozó nemzetközi egyezmények, akkor katasztrófák egész sorának lehetünk majd tanúi az elkövetkező évtizedekben.

Mások szerint viszont a folyamatoknak egyáltalán nem az emberi tevékenység a magyarázata. A Föld légköri hőmérsékletének emelkedése és csökkenése, a felmelegedési és lehűlési időszakok nagyjából 1500 évenként követik egymást, és a változásokat a Nap sugárzási tevékenységének módosulása okozza – állítja „Feltartóztathatatlan globális felmelegedés” című tanulmánykötetében a két kutató, Fred Singer és Dennis Avery.

A kutatók hatalmas mennyiségű adatot feldolgozva arra a következtetésre jutottak, hogy az utóbbi egymillió évben a Föld hol melegebbé, hol hűvösebbé vált. Ezek az 1500 éves szakaszok nem köthetők a legveszélyesebb üvegházhatást okozó gáz, a szén-dioxid koncentrációjának változásához.

A vitázók harmadik tábora viszont egyenesen azt állítja hogy a folyamat megállíthatatlan. Az emberiség tönkretette környezetét ,s az egészen pesszimista jóslatokban az elsivatagosodás veszélye, a megemelkedett tengerek miatti katasztrófák hatásai, illetve a leálló tengeráramlások miatti gyors lehűlés okozta „jégkorszak” egyaránt megjelennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik