Poszt ITT

Ön mit szól ahhoz, hogy ismét elkezdődhetnek a Kossuth téri tüntetések?

Hétfő hajnalban a rendőrség lebontotta a 2006 október 23-a óta a Kossuth teret körbevevő kordont. Több szervezet jelezte máris igényét a területre. Tüntetni azonban csak este lehet majd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését, és három óra alatt el is szállította a Parlament elől a lebontott elemeket. Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált, csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított, virágokkal beültetett, és fűmaggal beszórt terület.

A Kossuth téri tüntetők keddtől visszatérnek a térre, március 20-tól április 30-ig ugyanis minden nap este fél hat és fél tíz között demonstrálhatnak az Országház előtti parkolóban, a hangosítást a főbejárat lépcsőjére helyezhetik, de azt csak 18 órától 21 óráig használhatják. A Kossuth téri tüntetők vállalták, hogy sátortáborozást és italozást nem engedélyeznek, mozgó WC-ket állítanak fel, a füves területet sem használják, és kormányellenes tüntetésük mindvégig megőrzi békés jellegét.

A Parlament előtt múlt év szeptember 17-én kezdődtek a kormányellenes tüntetések, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi kormányülésen elhangzott beszéde. A rendőrség tavaly október 23-án hajnalban az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve kiürítette a Kossuth teret és kordonokkal vette körbe, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Parlament körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik