Belföld

Korrupt autósoktatót fogott a Transparency

Taxi sofőr gépjárművezető oktató (Taxi, Sofőr, Vezető, Tanuló,)
Taxi sofőr gépjárművezető oktató (Taxi, Sofőr, Vezető, Tanuló,)

A megtévedt oktató szerint 25 ezer forintért sima a forgalmi vizsga. Szerencsére a tanulóvezető becsületes volt.

Február 21-én egy fiatalember – akit a Transparency International (TI) beszámolója Becsületes Polgárnak nevez – telefonon kért segítséget a jogvédőktől. A Becsületes Polgár elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. Becsületes Polgár azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban. A TI így segített neki:

Mivel már alig félóra volt hátra addig az időpontig, amikor a pénzt az oktatónak át kellett volna adnia, először is tisztázták, hogy ennyi idő alatt nem lehet mozgásba hozni a rendőrséget. „Ezért javasoltuk Becsületes Polgárnak, hogy halassza el az átadás idejét, mondja az oktatónak, hogy még nem tudta összeszedni a pénzt. Ezután tisztáztuk, hogy Kispesten lenne az átadás. Felhívtuk a kispesti rendőrséget és nagy megelégedésünkre az ügyeletes tiszt remekelt. Megadtuk Becsületes Polgár adatait, és megbeszéltük: ha bemegy a rendőrségre, elmondja a történteket, az átadáskor a rendőrök elfogják a korrupt oktatót.”

A rendőrök felírták azoknak a bankjegyeknek a sorszámát, amelyeket Becsületes Polgár átadott az oktatónak. És amikor az oktató a pénzt átvette, a nyomozók lecsaptak. Mindez másnap, február 22-én történt, a rajtütést videofelvétel is megörökítette. A végén Becsületes Polgár visszakapta a pénzét is.

Merj tenni!

A merj tenni! jogsegélyszolgálat honlapján bárki bejelentheti, ha korrupció gyanúját észleli, ha arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt vagy vesztegessen meg valakit. Közszolgák, kormánytisztviselők, politikusok hatalommal való visszaélésére, vagy akár a közérdekű adatok eltitkolására vonatkozó jelzésekkel is lehet fordulni a TI-hoz. Aki a korrupció elleni civil szervezet segítségét kéri, számíthat arra, hogy az adatait, a nevét bizalmasan kezelik. Ha úgy látja jónak az ügyfél, akár el is hallgathatja a nevét, vagy megadhat kitalált nevet is.

A TI és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás megújítása éppen most folyik. „Az a célunk, hogy minden, a TI jogsegélyszolgálatára bejelentett korrupciós ügyben ilyen hatékonyan tudjunk segítséget adni a polgároknak” – áll a jogvédők közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik