Belföld

Titok, ki kap az OTP és a Mol milliárdjaiból

Vélhetően nem csak Bajnaiékat támogatta a két magyar multi. Hogy kiket még, titok.

Az OTP és a Mol milliárdokat fizet ki támogatásként tehetséggondozásra, sportra, hagyományápolásra, környezetvédelemre. És valamennyit politikára is. Utóbbira azt követően derült fény, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető Haza és Haladás Alapítvány április közepén nyilvánosságra hozta az egymillió forintnál jelentősebb bevételeit: a két nagy multi 2011-ben 10-10 millió forinttal, 2012-ben 30, illetve 15 millió forinttal segítette a Haza és Haladást.

„Felvetődik a kérdés, hogy az OTP-nek, mint egy félig-meddig magyar tulajdonú, saját banknak tekintett pénzintézetnek miért áll érdekében bőkezűen támogatni a baloldal visszatérését a hatalomba” – kérdezte a jobbikos Volner János. A politikus szerint, amikor a baloldal „megfogalmazza a saját célkitűzéseit, például a pénzintézetek tehermentesítését, akkor az OTP abban a saját üzleti érdekeinek megvalósulását látja”.

Az ügy kirobbanása után országgyűlési képviselőktől is hallottuk a szóbeszédet: a nagy cégeknél – nemcsak az említett két hazai multinál – „üzemszerű, hogy osztanak jobbra is, balra is”.

Csak azt nem tudni, kik a kedvezményezettek. Ugyanis – a Haza és Haladás kivételével – az adakozók és a nyertesek is titkolóznak.

Nem azért, mert titkos

„Nem kívánjuk az általunk támogatott szervezeteket felfedni. Nem azért, mert titkos, hanem mert így gondoljuk helyesnek. Azonban, ha valamelyik szervezet, alapítvány nyilvánosságra hozza, azzal nekünk az égvilágon semmi bajunk nincs, de ezt a döntést rájuk bízzuk” – a nyertesek iránti érdeklődésünkre ezt közölte az FN24-gyel a Mol.

Az OTP pedig a következőt: „Az OTP Bank igen széles körű és sokszínű támogatási tevékenységet végez. Évente több mint száz szervezetet támogat. A különböző alapítványok, szervezetek általában egy konkrét programra, aktivitásra, tevékenységre kérnek támogatást. Ezekben az ügyekben az OTP Bank mindig a lehetőségekhez mérten és a támogatási alapelveknek megfelelően hoz döntést. Az OTP Bank támogatói tevékenysége során szerepet vállal a régió társadalmának, gazdaságának és közösségeinek életében, problémái megoldásában. Ebben együttműködik alapítványokkal, egyesületekkel, amelyek hasonló célokat fogalmaznak meg. A támogatások forrása a Bank eredménye.”

Csányi Sándor, az OTP feje a cég múlt heti közgyűlésén markánsabban fogalmazott. Azt állította, a bank mindig is „középen állt”, „széles körű támogatási tevékenysége során elzárkózott a szélsőséges szervezetektől”, szélsőjobbosoktól és szélsőbalosoktól egyaránt, a „közjóért tevékenykedőket” segítette és segíti most is.


Csányi Sándor
Fotó: MTI / Lendvai Péter

Csányi közölte, a Haza és Haladás még annak idején kapott pénzt kutatásokra és tanulmányokra, amikor „nem volt párthoz köthető az alapítvány”.

Megjegyezzük: egy a visszatérését már akkoriban is lebegtető miniszterelnök alapítványa párthoz valóban nem köthető, politikához, pártpolitikához viszont annál inkább.

Csányi beszélt arról is, az OTP már az adományozáskor hozzájárult, hogy Bajnaiék feltüntessék támogatóként. ”Ha el akartuk volna leplezni ezt a támogatást, megrendelés formájában megtehettük volna, de nem volt ilyen célunk” – fogalmazott az elnök-vezér.

Nem nyilatkoznak

Köztudott, hogy minden parlamenti erő bír pártalapítvánnyal, s „napi kapcsolatban áll” hozzá közeli kutatóintézettel. Kérésünkre egy országgyűlési képviselő egy adott alapítványt (nem a Haza és Haladást) is megnevezett nekünk egy minapi adomány nyerteseként. A Mol-hoz írt levelünkben konkrét névvel rákérdeztünk e tranzakcióra, s a következő általános választ kaptuk: „Nem támogatunk politikai pártokat vagy politikai szervezetet. A támogatott szervezetek neve nem nyilvános.”

Megjegyezzük: a kutatóintézetek nyilván nem minősülnek sem „politikai pártnak”, sem „politikai szervezetnek”.

Hasonló zárkózottságot tapasztaltunk más téren is. A Haza és Haladásnak juttatott támogatás kapcsán idéztük a Mol jelentős állami tulajdonrésze felett őrködő gazdasági minisztérium vezetőjét, Németh Lászlónét. A politikus a tárca felelősségét firtató kérdésre az M1-en kijelentette:  “A Mol mindennapi életmenetébe, életvitelébe, üzletmenetébe, ilyen módon támogatáspolitikába mi nem szólunk bele. Nem tartjuk kontroll alatt. Tehát most beszélnem kell, tájékozódnom kell, meg szeretném tudni az ügynek a hátterét is a Mol menedzsmentjétől.”

Mi pedig most azt kérdeztük az olajtársaságtól: Németh Lászlóné megkereste már a Mol-t?

A társaság reakciója: „A Mol és a Nemzetfejlesztési Minisztérium rendszeresen egyeztet nagyon sok kérdésben. Ez helyes is, hiszen az NFM az illetékes azon ügyek döntő többségében, ahol vállalatunk érintett. Ezek tartalmáról azonban nem szeretnénk nyilatkozni.”

Amúgy elég sok pénzről van szó. „A Mol Magyarország legnagyobb cége. Súlyunknak megfelelően vállalunk részt társadalmi ügyekben. A teljes szponzorációs és támogatási keretünk meghaladja a 3Mrd Ft-ot, ebbe beletartozik a sportszponzorációtól oktatáson át az alapítványi támogatás stb. Ebből mintegy 1 Mrd Ft a mecenatura” – így az olajosok. „Az OTP Csoport milliárdos nagyságrendű támogatást ad évente. Ezen a linken elérhető a 2011-re vonatkozó CSR jelentésünk, az új éppen készül” – szól a bankos válasz.

Szerencsések

Szóval az adományozók maguktól nem adnak ki neveket. Nézzük hát a másik oldalt. Először is a pártalapítványokat – a könyvelésekbe nem látunk bele, a zsebekbe pláne nem, így nincs se okunk, se módunk fenntartással fogadni a válaszokat.

Az összes parlamenti párt alapítványi vezetőjét írásban kérdeztük, szervezetük kapott-e támogatást akár a Mol-tól, akár az OTP-től.

A fideszes reakció tárgyszerű: „A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány sem az idei évben, sem ezt megelőzően soha nem kapott és nem is fogadott el  támogatást semmilyen gazdasági szervezettől. Alapítványunk döntően költségvetési támogatásból működik, hasonlóan a többi pártalapítványhoz. Ezen kívül Alapítványunk megalakulásától 2012-ig a Konrad Adenauer Alapítványtól kapott minden évben célhoz kötött támogatást. Mindezen tényekről Ön honlapunkon, valamint az Állami Számvevőszék Alapítványunkra vonatkozó vizsgálatát tartalmazó – 2-2 évet felölelő –  jelentéseiből meggyőződhet. Üdvözlettel: Dr. Gulyás Gergely, főigazgató.”

Az MSZP-s válasz tömör: „A Táncsics Mihály Alapítvány nem kapott támogatást a MOL-tól és az OTP-től. Mint azt a honlapunkon kötelezően megjelentetendő beszámolóinkban is láthatja, a Táncsics Mihály Alapítvány mint pártalapítvány a pártalapítványokra vonatkozó törvény alapján, költségvetési támogatásból működő szervezet. Tisztelettel: dr. Király Katalin, kuratóriumi asszisztens.”

Az LMP alapos: „Az Ökopolisz Alapítvány Az LMP által létrehozott pártalapítvány. 1) Az alapítvány minden jelentése és beszámolója megtalálható az okopolisz.eu honlapunk Beszámoló részén – A 2012-re vonatkozó jelentés a törvényi előírásoknak megfelelően májusban készül el. 2)  Az Ökopolisz Alapítvány alapítása kizárólag a pártalapítványoknak juttatott állami támogatást használta fel tevékenységeihez, nem kért, nem kapott és nem fogadott el támogatásokat semmilyen üzleti vállalkozástól. 3) Pártalapítványként elvi alapon sem pályáztunk sem fejlesztési, sem más, civil szervezeteknek járó forrásokra sem itthon, sem nemzetközi szinten.  Erről egyébként szintén a kuratórium jogosult dönteni. 4) Az európai zöld pártokkal és alapítványokkal van szakmai kapcsolatunk, ez azonban nem finanszírozási jellegű, hanem közösen megvalósítandó koncepciókra és projektekre vonatkozik. Várhatóan idén ősszel lesz az első ilyen közös projekt, amelyhez az Ökopolisz is arányosan hozzájárul saját forrásból. Üdvözlettel, Perneczky László.”

A KDNP-s válasz korrekt: „A Barankovics István Alapítvány sem a jelzett vállalatoktól, sem más multinacionális cégtől támogatást nem kapott. Alapítványunk működése, s így bevételeink is teljesen transzparensek, támogatóink listáját a törvényi előírásoknak, valamint Alapító Okiratunknak megfelelően nyilvánosságra hozzuk. Működésünket az Állami Számvevőszék is rendszeresen vizsgálja, így az előző évek bevételei az ÁSZ jelentésekben is nyomon követhetőek. (A jelentések mind az ÁSZ, mind az Alapítvány honlapján bárki számára hozzáférhetőek.) A Barankovics István Alapítvány bevételi forrása az állami költségvetésből származik. Tisztelettel és üdvözlettel: Menus Zsófia, főmunkatárs.”

A Jobbik Gyarapodó Magyarországért Alapítványa nem reagált megkeresésünkre.

Kutatók

Reagált viszont a Jobbik-közeliként számon tartott Iránytű Intézet vezetője, Vona Gábor főtanácsadója, Forrai Richárd. Méghozzá pragmatikusan: „Az Iránytű Intézet nem kapott semmiféle támogatást sem a MOL-tól, sem pedig az OTP-től, elemzéseket, közvélemény és egyéb kutatásokat végzünk, ebből származik az árbevételünk. Ha már megkeresett minket, kérem engedje meg, hogy figyelmébe ajánljam szolgáltatásainkat melyeket örömmel nyújtanánk az önök részére is: kis és nagymintás közvélemény-kutatások, politikai és társadalmi elemzések, célcsoport kutatások, egyéb elemzések, kutatások, különös tekintettel az európai identitás témakörére. Amennyiben szolgáltatásaink felkeltették az Ön, esetleg vezetőjének érdeklődését, munkatársaim készséggel állnak rendelkezésére. Üdvözlettel, Forrai Richárd”


Fotó: Kummer János

A Republikont az egykor SZDSZ-es Horn Gábor vezeti, aki melankolikusan válaszolt megkeresésünkre: „Kérdésére szomorúan válaszolva: nem kaptunk sem az OTP-től sem a Mol-tól támogatást, bár nem is kértünk. Nem merült fel, hogy a magyar gazdaság meghatározó szereplői politikai-elemző intézeteket támogatnának. Persze most már élni fogunk az ezek szerint létező lehetőséggel és kísérletet teszünk tevékenységünk, kutatásaink támogatására ezeknél a cégeknél. Személyesen transzparensebbnek és értelmezhetőbbnek látnám, ha pályázati úton, nyilvános keretek között lennének ilyen lehetőségek… A Republikon Alapítvány elsősorban közvetlen brüsszeli pályázatokon, nemzetközi együttműködéseken és az alapító Republikon Intézet kft. támogatásán keresztül biztosítja programjaihoz szükséges forrásait. Üvözlettel: horngábor.”

„A Közjó és Kapitalizmus Intézet sem az OTP-től, sem a MOL-tól támogatást nem kapott. Tevékenységét magánszemélyek ill. magánszervezetek támogatják, támogatták, az utóbbiak neveit kiadványainkon föltüntettük. Balázs Zoltán, a kuratórium elnöke” – így összegzett egy jobboldali elemző cég.

Emígy pedig egy balos: „Támogatást nem kaptunk a két nevezett cégtől. Jelenleg a Political Capital két legfontosabb bevételi forrása: Nemzetközi projektekben veszünk részt (pl. radikalizmus-kutatás, választási rendszer kutatása, a social media szerepe az új típusú politikai mozgalmak szerveződésében, stb.) melyben, külföldi thinktankek, kutatóintézetek és egyetemek is partnereink. Ezen projekteket az Európai Bizottság, az OSI, az International Holocaust Remembrance Alliance és egyéb külföldi alapítványok támogatják. Ezen túl hazánkban tevékenykedő üzleti szereplők számára készítünk gazdasági-politikai előrejelzéseket. Üdvözlettel, Krekó Péter, a Political Capital igazgatója.”

És egy “nem MSZP-s balos”: „Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) soha nem kapott a támogatást a két jelzett gazdasági szereplőtől. Tevékenységünk hátterét társadalmi munka, illetve piaci megrendelések kielégítése fedezi. Tisztelettel: Böcskei Balázs Igazgató.”

A föntieken túl további néhány kutatóintézet nem reagált a megkeresésünkre, de nincs kétségünk affelől, hogy tőlük is nemleges választ kaptunk volna kérdésünkre.

A pártalapítványok és a kutatóintézetek állításait elfogadva még egy utolsó megjegyzés: ha egy támogatás körül minden korrekt, nem értjük, minek a kölcsönösen őrzött inkognitó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik