Belföld

Áldoktor vezeti a zöldhatóságot

Kamuegyetemen szerzett doktorija van a környezetvédelmi főfelügyelőnek.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) kritikán aluli működése parlamenti interpellációk tucatját inspirálta – írja, és a problémákat hosszasan idézi az atlatszo.hu. Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalint – egykori SZDSZ-es politikust – a sorozatos szakmai bakik ellenére tavaly még a szakminisztere is kitüntette „közigazgatási tevékenysége elismeréseként”.

A főfelügyelőség (az ország első számú környezetügyi közigazgatási szervezete) vezetőjének, Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalinnak – mint az oknyomozó lap kiderítette – még a doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte.

Tolnaiéné egyetlen nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint középfokú és felsőfokú kereskedelmi képesítést szerzett, valamint díszdoktori oklevelet a Pro Deo University (PDU) nevű szervezettől. Minden bizonnyal ez az oklevél a néhány éve a Tolnainé által jegyzett cégek irataiban is megjelenő doktori cím alapja, ám Magyarországon a „dr. h. c.” (és nem pedig a „dr.”) rövidítést is csak az használhatja jogszerűen a személyi igazolványában 1994 óta, aki ezt a címet akkreditált felsőoktatási intézménytől kapta.

A felsőoktatási törvény tételesen felsorolja a Magyarországon hivatalosan elismert felsőfokú oktatási intézményeket, ezek között nem szerepel a PDU. Az intézmény honlapjai szerint egyébként „a múlt század hetvenes évei elején alapította egyházi egyetemként a New York-i Ortodox Egyház”, ám a „magyarországi intézeten” kívül semmi nyoma nincsen ilyen nevű egyetemnek az interneten, sem az Egyesült Államokban, sem másutt. A magyarországi intézményt fenntartó alapítvány 2012-es bejegyzésű, a kuratórium elnöke Kertész-Bakos Ferenc. A prodeosu.org-ot 2005-ben jegyezte be Popper Ádám, míg a pdsu.eu szintén 2012-es bejegyzésű.

A különleges oktatási intézmény fenntartója az előbbi honlap szerint a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége nevű szervezet, amely a honlapján olvasható önbemutatása szerint „közel ezer éves, világszerte elismert történelmi, nemzetközi lovagrend, amelynek legújabbkori bejegyzése az USA-ban New York Államban van”. Ehhez képest a rendnek megintcsak nincs semmi más nyoma az interneten, a honlapját szintén Popper Ádám jegyezte be 2005-ben. A honlap szerint a lovagrend élén „Nagymester áll, aki jelenleg a portugál  Prince José Manuel Costa da Veiga Cosmelli, helyettese az altábornagyi rangú magyar Prof. Popper György Gróf, aki egyben a  Rendi Szövetségen belüli Szuverén Ciprusi Rend ügyvezető nagykancellárja”.

Az Index.hu 2009-es cikke szerint a magát önálló államnak tekintő és saját kormánnyal rendelkező Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének száz magyar lovagja között több országgyűlési és fővárosi szocialista felbukkant, már évekkel ezelőtt lovag lett Bárándy Gergely, a párt országos etikai biztosságának tagja és Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester is. A rendben erős vonalat képeznek a biztonsági cégek tulajdonosai.

Mint korábban az FN-en írtuk, az állovagrend áldoktorai között van többek között valamelyik kereskedelmi kanális valóságshow-jából ismert Való Világ Lázár László Doktor. Ő a doktori címéről így nyilatkozott „Nem kellett hozzá nyolcéves főiskolát végigülni – magyarázza hamiskás mosollyal László. – Ez díszdoktori cím, a Pro-Deo Egyetemen lehet ilyet szerezni.” Ő mellesleg a „biztonsági tudományok doktora” kurzust abszolválta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik