Nagyvilág

Egyiptom: százezren követelték Mubarak felelősségre vonását

Ez egy kemény üzenet arról, hogy a forradalom még nem ért véget - mondta egy politikai elemző.

Kairó központjában százezren követelték pénteken a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök jogi felelősségre vonását és a rendszerét jellemző korrupció gyorsabb kiirtását a társadalomból. A tüntetés az emblematikus Tahrír téren volt, és külön jelentőséget adott neki, hogy a szokásos ifjúsági szervezeteken kívül a részvételre mozgósított a befolyásos Muzulmán Testvériség is. A megmozdulás nagysága arra utal, hogy az év eleji forradalmat győzelemre vivő tömegek egyre elégedetlenebbek a hatalmat gyakorló katonaság lassúságával. Az ország átszervezése még a nagy hatalmú tartományi kormányzók leváltásáig sem jutott el, és ez szerepelt is a pénteki követelések között.

Ez egy kemény üzenet arról, hogy a forradalom még nem ért véget, még tart, és nem fog lenyugodni, amíg a céljait el nem éri – mondta egy politikai elemző.

A tüntetést szervező ifjúsági szervezetek ezt megerősítették egy közleménnyel, amely szerint “a forradalom sikerét igazából az utcai akciók garantálják”. A tüntetőkhöz csatlakozott hét hadnagyi rangú katonatiszt is, aki megmutatta katonai igazolványát, bizonyítva, hogy ők nem egyenruhába öltözött civilek. Előző nap az interneten videofelvételek jelentek meg, amelyeken volt katonák azzal vádolták meg a fegyveres erők legfelső tanácsát, hogy elárulta a forradalom eszméit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik