Nagyvilág

Kim Dzsong Unnal barátkozik Putyin

kim dzsong un (kim dzsong un)
kim dzsong un (kim dzsong un)

Közös hadgyakorlatra készül az orosz és az észak-koreai hadsereg.

Közös hadgyakorlatra készül Oroszország és Észak-Korea – ezt maga az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov közölte. Brazília, Vietnám és Kuba mellett a világ legelzártabb sztálinista diktatúrájával is folynak az egyeztetések. A gyakorlatba a szárazföldi, vízi és légierőt is bevonnák – írja az International Business Times.

Egy dél-koreai szakértő ezzel kapcsolatban közölte: Oroszország várhatóan nem fogja túl szorosra fonni kapcsolatait Észak-Koreával, mert nem áll érdekében, hogy a kiszámíthatatlan diktatúrát még veszélyesebbé tegye fegyverzetének fejlesztésével, nukleáris és rakétatechnológia átadásával.

Amerikai szakértők sem gondolják úgy, hogy tartani kell valós fenyegetéstől. Az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete szerint Oroszország fel akarja mutatni a gyakorlattal, hogy nincs elszigetelve, annak ellenére, hogy az ukrajnai beavatkozás miatt nemzetközi bírálatban részesült Putyin.

Oroszország és Észak-Korea kapcsolata egyébként is fellendülőben van, miután komoly gondokkal küzdő gazdaságuk miatt az oroszok Kína és a sztálinista diktatúra felé fordultak. A második világháború lezárásának hetvenedik évfordulóján rendezendő oroszországi ünnepségen maga Kim Dzsong Un is jelen lesz, elsőként tesz külföldi látogatást azóta, hogy hatalomba került 2011-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik