Belföld

Biztosítói mérnöki szemle a Paksi Atomerőműben

A Magyar Atompool és a Nemzetközi Atompool-ok mérnöki szemléjére 2001. december 5. és december 8. között került sor Pakson.

A Paksi Atomerőmű Rt ( PA Rt.) az Atomtörvényben és a Működési Engedélyben előírt biztosításokkal rendelkezik. Ezek közül kiemelkedik a nukleáris kárfelelősségi (harmadik felet ért kár esetén) biztosítás 36 milliárd Ft összegig, illetve a vagyonbiztosítás. A különösen nagy vagyonérték és a speciális kockázat miatt a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a Magyar Atompool vállalja a fedezetet, amelyet a nemzetközi atompooloknál és más biztosító szövetségeknél viszontbiztosít. A Magyar Atompool tíz hazai biztosító társaság szövetsége, melynek vezetője a Allianz Hungária Biztosító Rt.
A most elvégzett mérnöki szemle az 1997-ben megtartott felmérést követő felülvizsgálat volt. A külföldi mérnökök kettős céllal érkeztek: ellenőrizték, hogy az előző felmérés alkalmával tett ajánlások megvalósultak-e( pl: a tűzjelző rendszer rekonstrukciója), másrészt pedig a szakemberek felmérték, hogy az elmúlt három évben a PA Rt. milyen változáson ment végbe, illetve milyen biztonságnövelő intézkedések kerültek bevezetésre.
A szemlén a viszontbiztosításban résztvevő nemzetközi poolok képviseltették magukat, többségében az előző alkalommal itt járt szakemberek révén. A csoport vezetője a nemzetközi szaktekintélyű Thomas Wolff (USA) volt. A többi szakértő Franciaországból, Németországból, Svájcból, Finnországból és Spanyolországból érkezett. Az erőművet elsősorban a nukleáris biztonság tekintetében vizsgálták, de kiterjedt az ellenőrzés a tűz- és vagyonvédelemre, a géptörés kockázatokra is.
A szakértők a szemle záró megbeszélésén tapasztalataikat kedvezőnek minősítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik