Belföld

A Panasonic új DVD videofelvevője

A Panasonic új DVD-RAM termékvonal bevezetéséről számolt be, köztük az új DMR-E20 videofelvevőről, amellyel DVD-lemezekre lehet felvételt készíteni.

A Panasonic új DVD videofelvevője
A DMR-E20 egyszerre képes felvenni és lejátszani.

A Panasonic új DVD-RAM termékvonal bevezetéséről számolt be, köztük az új DMR-E20 videofelvevőről, amellyel DVD-lemezekre lehet felvételt készíteni. Az új készülékben alkalmazott technológia a DVD Forum által jóváhagyott DVD-RAM- és videofelvétel-formátumon alapszik. A DVD-RAM nemcsak audio/video és PC-s alkalmazásokkal kompatibilis, de optikai formátuma remek újraírhatóságot is biztosít, hiszen egy lemezt körülbelül százezerszer lehet újraírni. Az új DVD-videofelvevő 2001. július 1-jén jelenik meg a japán piacon. A külföldi bevezetés 2001 őszére várható, Magyarországon pedig várhatóan ez év végén lesz elérhető, 600 ezer Ft körüli fogyasztói áron.

A Panasonic DMR-E20 videofelvevője igen sokoldalú, és 22,16 Mbps-os adatátviteli sebességének köszönhetően ez az első olyan jellegű készülék, amellyel egyidejűleg lehet felvenni és lejátszani. Ezzel az egyedülálló DVD-RAM szolgáltatással a korábban felvett műsor bármely részlete lejátszható, miközben megy az új műsor felvétele.

A beépített EP-üzemmóddal hosszú videofelvételek készíthetők DVD-RAM (12 óra, ill. 9,4 GB) vagy DVD-R (6 óra, ill. 4,7 GB) lemezekre. A DMR-E20-on keresés, gyors előre- vagy visszacsévélés nélkül azonnal be lehet hozni a kívánt jeleneteket. A készülék a valós idejű VBR (változó adatátviteli sebesség) és Visibility Modulation technológiát egyesítő Hybrid VBR technológiát is tartalmaz. A valós idejű VBR az MPEG2 tömörítés valós idejű vezérlésével fokozza a felvétel hatékonyságát. A Visibility Modulation technológia felvételkészítés közben a leghatékonyabb adatok felhasználásával biztosítja a jó képminőséget.

Az egyszerű kezelhetőség érdekében a Direct Navigator (közvetlen navigálás) funkcióval megjeleníthető a lemezre felvett műsorszámok listája. A listán szereplő műsorszámok valamelyikére mozgatva a kurzort azonnal elindítható a lejátszás. A Playlist Playback funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó ugyanazzal a távvezérlővel hajtson végre több szerkesztési műveletet, így címeket törölhet vagy menthet, megváltoztathatja a jelenetek sorrendjét, és műsorrészleteket másolhat.

A DMR-E20 DVD-RAM felvevőn kívül a Matsushita új DVD-RAM és DVD-R lemezeket is piacra dob, és bevezeti az új LF-D321JD DVD-RAM/R meghajtót, amely a világon elsőként tud majd DVD-RAM és DVD-R lemezekre is felvenni.

A DVD-lejátszók iránti kereslet a 2001. (2002 márciusában záruló) pénzügyi évben az előrejelzések szerint eléri a 25 millió készüléket, és több mint 11.000 DVD-szoftverre lesz igény. Ráadásul a DVD piac belátható időn belül várhatóan még tovább növekszik. Hatalmas kapacitása, nagy adatátviteli sebessége, gyors véletlen hozzáférése (random access), kiváló képminősége és igényes hangminősége miatt a DVD-RAM ideális választást jelent egyre kiszélesedő digitális világunkban.

A Panasonic – a japán Matsushita konszern legismertebb márkaneve – mindegyik termékkategóriájában a világ élvonalához tartozik. A céghez kapcsolódó további márkanevek a Technics, a Ramsa és a National. A világ szórakoztató elektronikai iparágának egyik vezetőjeként kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet a Panasonic, elsősorban a DVD- és plazma technológia terén. Ezen túlmenően a telekommunikáció területén is jelentős szerepet tölt be alközpontok, GSM eszközök és a harmadik generációs mobil rendszerek fejlesztőjeként és gyártójaként.
A Matsushita 1994-ben alapította meg a Panasonic Magyarországot, amely elsősorban szórakoztató elektronikai termékeket, telekommunikációs berendezéseket, ezen belül telefon alközpontokat és mobilkészülékeket, valamint irodatechnikai termékeket, illetve professzionális berendezéseket, így például zárt láncú videó-rendszereket forgalmaz. A Panasonic Magyarország árbevétele 2000-ben meghaladta a 14,4 milliárd forintot. Ennek 59 százaléka a szórakoztató elektronikai termékek eladásból származott, mely szektorban a Panasonic Magyarország Kft. 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A magyar cég piacvezető továbbá hifi komponensek, videomagnók, a mini DV kamkorderek és a hordozható audio termékek területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik