Belföld

Sok a számítógép, alacsony komplexitású a kihasználtság

A vizsgált 31 600 vállalatnál jelenleg mintegy 600 ezer személyi számítógépet használnak, ez azt jelenti, hogy a dolgozók 29 százalékának asztalán áll PC. A hordozható gépek fontossága is emelkedik: a vállalati körben már 12 asztali számítógépre jut egy notebook.

S hogy a computerek nem állnak kihasználatlanul, azt jól jelzi, hogy az Infokommunikációs Jelentés szerint minden két PC-hez kapcsolódik egy nyomtató is. Egyre növekszik a hálózatok szerepe: a vállalatok közel felénél (48 százalék) egységes központi hálózatot építettek ki, s 5 százalékuknál több kisebb hálózat működik.

Alacsony viszont még az integrált vállalatirányítási rendszerek és a komplex informatikai megoldások alkalmazásának aránya. A kutatás szerint integrált vállalatirányítási rendszert csupán minden negyedik közép- és nagyvállalat használ. Egyéb, komplexnek tekinthető megoldásokat (archiválás, adattárház, workflow management stb.) pedig csak a cégek egyharmada állított rendszerbe. A vállalatok kétharmada egyelőre még csak alapszintű feladatokhoz (szövegszerkesztés, táblázatkészítés, kalkulációk, számlázás) használja a computereket.

Az informatikai kiadások esetében a cégek nem sajnálják a pénzt. Ezt mutatja, hogy a telekommunikációnál többet, összesen 185 milliárd forintot költenek a vállalatok idén informatikára. Ez nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a beruházási-fejlesztési és a működési költségek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik