Nagyvilág

Putyin kikelt a liberális rádió ellen

Az orosz kormányfő szerint éjjel-nappal zúdítja rá a szennyet az egyik liberális oroszországi rádió, és ezt egy értekezleten nyíltan az illető médium főszerkesztőjének szemére is vetette.

A márciusban esedékes orosz elnökválasztáson induló Vlagyimir Putyin az ország vezető médiumainak képviselőivel rendszeresen tartott szerdai találkozóján az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjével, Alekszej Venyegyiktovval meglehetősen kínos párbeszédbe bonyolódott. Az orosz kormányfő elmondta, csak nagyon ritkán hallgatja az Ehót, de nyáron egyik nap akaratlanul befogta az adót éppen akkor, amikor egy vitaműsor volt az Egyesült Államok európai rakétavédelmi programjáról – adta hírül csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

“Nézze, én még soha nem hallottam ennyi félrebeszélést… Éppen az ágyban feküdtem…és azt gondoltam magamban: nem, ez nem hír, ez egy másik állam Oroszországgal kapcsolatos külpolitikai érdekeit szolgálja” – idézte fel tapasztalatait a műsorról Vlagyimir Putyin, aki akkor épp a Fekete-tenger partvidékén tartózkodott, hogy a 2014-es téli olimpia előkészületeit ellenőrizze.

Ezután az orosz kormányfő Venyegyiktovot a választási szándékairól faggatta. A válasz hallatán, miszerint a főszerkesztő 1996 óta nem szavazott, Putyin azt gondolta, beszélgetőpartnere megsértődött a kérdésen.

“Igen, megsértődtem” – szögezte le az Eho munkatársa. “Később majd elmondom, miért” – tette hozzá.

“Én nem sértődöm meg azon, hogy egész nap zúdítja rám a sz…-t, ön meg megsértődik, amikor én két szót kiejtek a számon” – fakadt ki Putyin.

“Csak vicceltem. Nem sértődtem meg” – reagált a kormányfő beszélgetőtársa.

“Nos, én nem viccelek” – vágott vissza az orosz miniszterelnök.

Venyegyiktov később azt mondta, Putyinnak joga van kritizálni őt, minthogy ő is ugyanezt teszi vele.

Az Eho Moszkvi azon kevés orosz műsorszórók egyike, amelyek rendszeresen megszólaltatnak ellenzéki politikusokat és a Kreml bírálóit. Bár a Gazprom orosz állami gázmonopólium a liberális rádió többségi tulajdonosa, a rádióállomás – látszólag – szerkesztői függetlenséget élvez.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16627415

Ajánlott videó

Olvasói sztorik