Tudomány

Másfél milliárdot dobott ki az ablakon

Az ötös lottó várható főnyereménye ezen a héten 1,09 milliárd forint.

A BitCoin, az internet virtuális valutájának árfolyama múlt hét szerdán elérte az ezer dollárt – sőt, azóta járt már 1250 dollár környékén is. Számos korai beruházó, aki négy-öt éve maga “bányászta” vagy csupán néhány tucat dollárért vásárolta a digitális pénzt, olyan vagyont tudhat magáénak, ami felér egy lottóötössel.

Aztán ott vannak a James Howellshez hasonló vesztesek. Az angol IT-szakember még 2009-ben bányászott össze 7500 darab BitCoint, azonban megfeledkezett az akkori árfolyam mellett is tetemes vagyonról és nyáron kidobta az értékes bájtokat tartalmazó merevlemezt.

Vesztesége – az ezer dolláros árfolyammal számolva – meghaladja az 1,6 milliárd forintot, ami másfélszer több, mint amit jelenleg egy lottó ötösért kifizetnének.

Nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek” – nyilatkozta a szerencsétlenül járt férfi az angol Guardian újságírójának. “Hogy miért nem megyek ki egy lapáttal? Szerintem már belenyugodtam, hogy sosem találnám meg [a merevlemezt].

A hatóságok szerint a hihetetlen értékű hardver – ha még egyáltalán működőképes – egy focipálya méretű szemétlerakón bujkál, két méternyi mocsok alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik