Nagyvilág

Száműzik a szórakoztató műsorokat a kínai tévékről

Az állami hivatal rendelkezése nyomán legalább kétharmaddal csökken a kínai műholdas csatornák által sugározható könnyed műsorok aránya.

Kínában kétharmaddal csökkentik a szórakoztató műsorok arányát a műholdas csatornákon állami nyomásra. A Xinhua kínai hírügynökség híreit átvéve a BBC beszámol róla, hogy egy kormányzati kampány keretében az Állami Rádió, Film és Televíziós Hivatal rendelkezése január 1-jével lépett életbe.

Az eddigi 126 szórakoztató műsor helyett ezután mindössze 38-at sugározhatnak a műholdas adók hetente. A rendelkezés azután született, hogy a Hu Csin-tao kínai elnök az elnyugatosodás veszélyeiről beszélt a kommunista párt saját hírlapjában adott interjúban. Ezzel szemben Kínának saját „puha hatalmát” (diplomáciai kifejezés egy állam más államokra ható kulturális, kereskedelmi, gazdasági ösztönzőerejére) kellene érvényesítenie.

A rendelet szerint az ország 34 műholdas csatornája egyenként hetente csak két szórakoztató talk show-t, valóságshow-t, vagy vetélkedőt sugározhat, naponta maximum 90 perces hosszúságban, csak az este fél nyolctól este tízig terjedő időszakban.

Ezzel szemben minden nap legalább két órányi hírműsor sugárzása is kötelezővé válik reggel 6 és éjfél között. Ebből legalább két, félórás híradót kell leadnia este hat és éjjel fél tizenegy között. Az elektromos médiával foglalkozó hivatal közleménye szerint a csatornák már el is kezdték új, „a hagyományos kínai értékeket és a szocializmus alapelveit” terjesztő adásaik sugárzását.

A legnagyobb vesztesei a rendelkezésnek a tehetségkutató műsorok és a valóságshow-k. A tiltólistán szerepelnek még talk show-k és érzelmes történetekről szóló műsorok is, amelyek az alacsony igényeket hivatottak kiszolgálni.

Kínában naponta 1,3 milliárd ember nézi a tévét, ez a világ legnagyobb televíziós közönsége egy országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik