Nagyvilág

Keresztény hívőket mészároltak

Terrorista támadások értek két keresztény templomot vasárnap Nigériában.

Először az ország középső részén lévő Jos város egyik templománál robbantotta fel magát gépkocsijával együtt egy öngyilkos merénylő, majd az északkelet-nigériai Biuban fegyveresek megrohantak egy templomot, s lőni kezdték az istentiszteletre összegyűlt híveket. Nem hivatalos adatok szerint Josban négyen, Biuban öten haltak meg, s mintegy két tucatnyian megsebesültek. Félő azonban, hogy az áldozatok száma jóval több lesz.

A terrorakciókat még egyetlen szervezet se vállalta, de megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a katolikus templomok elleni támadásokat rendre a Boko Haram muzulmán csoport hajtja végre, amelynek tevékenysége mára a legkomolyabb biztonsági kihívássá vált Nigériában. A szervezet célja egy muzulmán kalifátus helyreállítása az ország északi részén. Abubakar Sekau, a Boko Haram vezetője a szervezet által elkövetett gyilkosságokat rendre a mohamedánokat ért támadásokkal próbálja igazolni.

A mostani támadások után néhány órával keresztény fiatalok útakadályokat kezdtek felállítani, s a rendőrségnek kellett szétoszlatnia őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik