Nagyvilág

Ejtették a Korángyalázással vádolt gyerekek elleni vádakat

Ejtették a vádakat a két egyiptomi kopt keresztény kisgyermek ellen, akiket azzal vádoltak, hogy a Korán verseit tartalmazó papírlapokra vizeltek. A 9 és 10 éves testvérpárt börtönbe csukták, majd elengedték.

A Kairótól délre fekvő Marco faluban élő testvérpárt – a 9 éves Mina, illetve a 10 éves Nabil Nadit – helybéliek azzal vádolták, hogy a Korán verseit tartalmazó papírlapokra vizeltek. A gyerekeket október 3-án a fiatalkorúak börtönébe zárták.

“Az ügyet lezárták, a vádakat ejtették és a gyerekeket szabadon engedték, miután a helyi muszlim és keresztény közösség, valamint a biztonsági erőknek sikerült egyezséget kötniük – számolt be Gamál Eid emberjogi aktivista, a gyerekek jogi védelmének egyik képviselője.

Egyiptomban az istenkáromlás és az eltérő vallásúak párkapcsolatai gyakran okoznak feszültséget, nem egyszer erőszakig fajulnak az események.

Az arab ország 83 millió lakosa közül 10 százalék keresztény, akik közül sokan aggódnak az iszlamista erőknek a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató népfelkelést követő politikai felemelkedése miatt. A Muzulmán Testvériség jelöltjeként hatalomra jutott Mohamed Murszi elnök ígéretet tett arra, hogy megvédi a keresztények jogait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik