Nagyvilág

Nem szállnak a darvak Putyin nélkül

Vlagyimir Putyin nélkül nem voltak hajlandók délre vonulni azok a hódarvak, amelyeket maga az orosz elnök tanított repülni.

A hat fogságban nevelt ritka szibériai daru közül – amelyek reptetéséhez korábban még Putyin személyes befolyását is igénybe vették a zoológusok – mindössze egyetlen példány szánta rá magát, hogy rokonaival délre költözzék. Miután sem önállóan, sem sárkányrepülős felvezetéssel nem voltak hajlandók útnak indulni, a nyugat-szibériai Kusevat Madártani Intézet szakemberei a csapatot a közeli tavon gyülekező szürke gémek közé eresztették.

Közeli rokonságot azonban a hat közül csak egy példány próbálta meg követni a hosszú útra, ám az is csaknem pórul járt. Amikor a gémek egy kazahsztáni pusztán leszálltak megpihenni, kóbor kutyák támadtak rájuk. Míg a tapasztalt és vadon nevelkedett fajtársai még idejében felröppentek, Putyin madara tehetetlenül viselte a kutyatámadást. Szorult helyzetéből a közelben tartózkodó pásztorok mentették ki, akik a gyűrűjén lévő jelzés alapján juttatták vissza szülőhelyére a sérült madarat.

Vlagyimir Putyin még szeptember elején bújt darugúnyába, hogy egy motoros sárkányrepülőt vezetve – amolyan vezérgúnárként – próbálja felébreszteni a költözési ösztönt a fogságban nevelt hódarvakban, amelyek azonban csak a sokadik alkalommal, s akkor is ímmel-ámmal követték az orosz nép vezérét. Az ellenzék meg is mosolyogta a látványos kudarcot, mondván, hogy a madarak nyilván nem olvassák a kormánysajtót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik