Fogas. Mennyi mindent jelenthet ez. Élőlényt, melynek foga van. Kampót, melyre kabátot akasztanak. Csípős hideget: micsoda fogas szél van ma! Aztán bonyolult ügyet is, azaz fogas kérdést. (“Hanem fogas kérdés ez a fogkérdés!” – írja Mikszáth valahol, s a műfogakról meditál: “Az idő egyre múlik, s az idegen fogak egyre gyarapodnak a szájban, míg végül teljes majoritást képeznek a száj mindkét padlásán. Vajon a fogak közül melyek az inkább ideiglenesek: az igaziak vagy a csináltak?”) Persze, nem fogorvosnál jártam, hanem étteremben, ez csak olyan irodalmi elkalandozás volt, szakmai ártalom. Marad még a balatoni fogas, melynek elkészítésére a cégtábla szerint ebben az étteremben különösen nagy figyelmet fordítanak. Ez volna a leglogikusabb magyarázat arra, miért Fogas a Fogas? És mégsem. Hanem azért Fogas, mert a svábhegyi fogas(kerekű vasút) állomásánál található.
Ez a fogaskerekű, ez is a magyar századvég (még a múltkori!) egyik csodája. Mint a földalatti, csak annál is régibb, mert már 1873-ban megépült. Akkor még speciális gőzlokomotív vontatta, csak 1929-ben villamosították. Eme régi időkből ódon fényképek sorjáznak a falon, mármint a Fogas Étterem falán. Minthogy közben betértünk ide egy kis ebédelésre. Elsárgult és elmosódottan költői lebegésű, szép régi fotográfiák, az egyik egy múltszázadi (Úristen: már kétmúltszázadi!) jegy a fogaskerekű vasútra, rámába foglalva, nem is tudom hány koronáért, valóságos lepedő, olyan nagy. Az épület, mint megtudom, 1890-ben épült, de csak a világháború után lett belőle vendéglő. 1991-ben leégett, tavaly ősszel a korabeli tervek alapján újjáépítették. Vörösre pácolt fa dominál a nagyon magas teremben (de jó volt ez a sok tér a régieknél!). Ugyanez a tónus a bútorokon is, kicsit zavaróan friss még, harsogó, az idő jót fog tenni neki. Járomtól a falra feszített vadszőrmén át a népi köcsögig – van itt minden, kissé zsúfoltan és túlteljesítve a múltidézést. De a fityegő régi petróleumlámpák szépek. Funkciójuk van, és ettől nyomban nem erőszakolt a jelenlétük.
Nézzük az étlapot. Ezúttal kihagytam az előételt, bár a kínálat megfelelő. Tárkonyos ragulevest ettem: mindent szeretek, ami tárkonyos, ez is remek volt. A lazac steak bormártásban zöldséges pitével úgyszintén, a mártás külön elismerést érdemel. (A jó mártás a konyhai tudományok egyik legfontosabb eleme.) Párom szarvassültet evett őszibarackba töltött áfonyával, mandulás rizzsel, kukorica krokettel. A szarvasszelet jó vékony volt és ízes, a körítés hibátlan, kár, hogy a kukoricát még nem fedezték föl eléggé a honi szakácsok: aranybánya! A tejfölös-fahéjas túrógombóc megfelelő elkészítése nehéz tészta: ez szó szerint az volt. A császármorzsa remekmű is tud lenni, ha akar, ez nem volt az. A pincér minden tiltakozása ellenére szakasztott a zacskós mélyhűtött mostohatestvérére hasonlított. Ha valóban ott készül a konyhában, ahogy mondták: kár a fáradságért, ugyanezt megtenné a zacskós mélyhűtött is. –
Környezet: ha megkopik, jobb lesz Kiszolgálás: hibátlan
Választék: milyen lehet a sváb burgonyás hús? Előételek: 700-3800 forint Levesek: 350-700 forint Főételek: 980-3950 forint