Nagyvilág

Utcai harcok robbantak ki Athénban

zavargások athénban (athen, megszorítás, zavargások, )
zavargások athénban (athen, megszorítás, zavargások, )

Könnygázt vetettek be a rohamrendőrök több száz tiltakozó ellen szerdán, miután a megszorításokat ellenző tömeg a görög parlament elé vonult. A főként fiatalokból álló csoportok Molotov-koktélokkal dobálták meg a kivezényelt rendfenntartókat.

Erőszakba torkollott a görög fővárosban, Athénban szerdán a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozás. Maszkokat, kendőket viselő anarchista fiatalok csoportjai összeverekedtek a kivezényelt rendfenntartókkal. Az athéni tüntetésen becslések szerint 50 ezren vettek részt.


A képgalériáért kattintson a képre!Fotó: AFP / Aris Messinis

A szerdai görögországi általános sztrájk és az ezzel párhuzamosan országszerte tartott tüntetések jelentik az első nagy megmozdulást azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója. A sztrájk miatt zárva tartanak az iskolák, több légi járat kimaradt, és akadozott számos szolgáltatás is. Szerdán nem nyitottak ki a bankok és a turisztikai nevezetességek jó része sem Athénban.

A görög kormányzat a tervek szerint 11 és fél milliárd eurót akar lefaragni a kiadásokból. Az újabb megszorítás a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a külföldi hitelek következő részletét. A 31 milliárd eurós pénzügyi segítség nélkül az ország néhány héten belül csődbe menne. A kormány javaslata szerint csökkentenék a nyugdíjakat, a nyugdíjkorhatárt pedig 67 évre emelnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik