Nagyvilág

Egy nap alatt húsz halott Kelet-Ukrajnában

Továbbra is feszült a helyzet. Ukrajna is küld segélyszállítmányt a szeparatisták uralta térségbe – tudósít az MTI.

A luhanszki megyei vezetés adatai szerint az elmúlt 24 órában húszan haltak meg a megyében, Donyeckben pedig egy halottja és 11 sérültje van egy tüzérségi támadásnak. Utóbbi városban múlt éjjel egy kórházat is tüzérségi találat ért, a betegeket másik intézménybe szállították. Bár Donyeckben feszült a helyzet, a tömegközlekedés zavartalanul működik,

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács arról tájékoztatott, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták közti harcok miatt Donyeck megyében háromszáz lakóház megsemmisült, négyszáznyolcvan család fedél nélkül maradt. Luhanszk városának keleti részét az ukrán hadsereg blokád alatt tartja, a szeparatisták az elmúlt huszonnégy órában hatszor nyitottak rájuk tüzet. Áldozatokról egyelőre nem jött hír.

 Luhanszki szeparatista harcos. AFP / Makszim Blinov

Kijevből Donyeck és Luhanszk megyébe egy 19 autóból álló konvoj indult el, emelett segélyszállítmányok érkeznek Kelet-Ukrajnába Harkivból és Dnyipropetrovszkból is. Az ukrán infrastrukturális miniszter szerint 773 tonna alapvető élelmiszert szállítanak a térségbe. A segélyt a Vöröskereszt veszi át és ők továbbítják a rászorulóknak, az ukrán hadsereg nem akarja a szeparatisták által ellenőrzött területre kísérni a szállítmányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik