Nagyvilág

Ferenc pápa kiosztotta a papokat karácsony alkalmából

Az egyházfő szerint a római kúria hivatalaiban dolgozó papok örökkévalónak és mellőzhetetlennek gondolják magukat. Erkölcsi megtisztulásra szólította fel őket.

Ferenc pápa a Vatikán közel háromezer dolgozóját fogadta hétfőn az ünnep alkalmából. Először a kúrián dolgozó egyháziakat várta az audienciaterembe, majd a pápai állam más egyházi és világi alkalmazottaival és családjaikkal is találkozott.

Ferenc pápa a Vatikán minisztériumait képviselő kúria egyházi tagjaihoz szólva kijelentette, hogy a kúria „számos lelki betegségben szenved”, rosszul működik és gyengélkedik. Szerinte a kúria tagjai örökkévalónak és mellőzhetetlennek érzik magukat, zárt köröket alkotnak, a világi hasznot lesik, pletykálkodnak és ezzel másoknak kárt okoznak, néha még az önmutogatás betegségébe is esnek. Felrótta nekik, hogy hiányzik belőlük a humor és az önirónia, vagy leginkább bürokrataként élik meg szolgálatukat.

 AFP / Osservatore Romano

A kúria tagjai spirituális Alzheimer-kórban szenvednek – mondta az egyházfő. Lelki képességeik folyamatosan csökkennek, önálló tevékenységre képtelenek, szeszélyeiktől és mániáiktól függenek és egyre inkább a saját kezükkel emelt bálványoknak lesznek rabszolgáik – közölte velük.

Ferenc pápa szerint a kúrián dolgozó papoknak vissza kell szerezni a Krisztussal való személyes és erős viszonyt a mindennapi imán keresztül is és arra is utalt, hogy nem szabad sok vagyontárgyat felhalmozniuk. „Egyszer olvastam, hogy a papok olyanok, mint a repülők. Csak akkor lesz hír belőlük, ha leesnek” – mondta és rámutatott, hogy mekkora bajt tud okozni egyetlen bukó pap az egész egyház számára.

A Vatikán többi dolgozóját Ferenc pápa arra kérte, ne a fogyasztásnak szenteljék az ünnepeket, hanem inkább gyerekeikkel játsszanak. A találkozókon Ferenc pápa a „fájdalmat okozó egyházi botrányok” miatt bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik