Nagyvilág

Porosenko Putyinnak szegezte a tankok kérdését

Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön délután telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Porosenko azért hívta az orosz elnököt, hogy megbeszélje milyen lépésekkel lehetne véget vetni az erőszaknak Kelet-Ukrajnában, és tiltakozott az ellen, hogy Moszkva harckocsikat engedett át ukrán területre. Porosenko szóvivője honlapján azt írta, hogy az ukrán elnök “elfogadhatatlannak” minősítette a helyzetet.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője ugyanakkor csak annyit közölt a telefonbeszélgetésről, hogy Ukrajna elnöke ismertette a délkelet-ukrajnai problémák megoldását célzó tervét Putyinnal. Peszkov részletekkel nem szolgált.

Putyin és Porosenko a múlt héten találkozott ugyan Franciaországban, de nem tudni, hogy tárgyaltak-e. Porosenko akkor még csak megválasztott elnök volt, csak szombaton tette le államfői esküjét.

Porosenko ugyancsak csütörtökön telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral is a kelet-ukrajnai helyzet békés megoldását célzó erőfeszítések összehangolásáról. Szóba került még Ukrajna és az Európai Unió együttműködésének több kérdése, egyebek közt az energiaellátás biztonsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik