Nagyvilág

Nincs túlélője a bulgáriai gyárrobbanásnak

Egyelőre nem találtak túlélőt a hatóságok annak a gyárnak a romjai között, ahol kedden több robbanás is történt. Csak a mentés végén derül ki pontosan, hányan haltak meg a katasztrófában.

A korábbi hírek legalább tíz halottról és három sérültről szóltak. Úgy tudni, a robbanás idején tizenöten tartózkodtak a Szófiától mintegy 120 kilométerre, a Gorni Lom nevű kisváros melletti gyárban.

Nikolaj Nikolov, a bolgár polgári védelem igazgatója elmondta, egyelőre nincs jele életnek a robbanás helyszínén. „Hőkamerákkal vizsgáljuk a területet, de csak egy állatot találtunk életben” – ezt pedig a belügyi tárca egyik tisztségviselője közölte.

Az első detonációt követően órákon keresztül további robbanások is történtek, a katasztrófamentők ezért leghamarabb csütörtök este 7 órakor, az utolsó robbanás után 24 órával kezdhetik meg a munkát. A baleset oka egyelőre ismeretlen, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium azonban arról számolt be, hogy két héttel a tragédia előtt számos szabálytalanságot fedeztek fel a létesítményben. A rendszerváltás után privatizált gyárban polgári célú robbanószereket gyártanak, és katonai lőszereket semmisítenek meg. A legszegényebb európai uniós országnak számító Bulgária legszegényebb régiójában található gyárban mintegy százötvenen dolgoznak. A létesítményben 2007-ben és 2010-ben is robbanások történtek, amelyek következtében összesen hat ember vesztette életét.

A mostani tragédia miatt péntekre gyásznapot hirdettek az áldozatok emlékére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik