Nagyvilág

Magyarok is közreműködtek a Sixtus-kápolna felújításában

Hétezer fényforrás világítja meg Michelangelo freskóját és a többi festményt, a szellőzőrendszer pedig kiszűri a port és szabályozza a páratartalmat, hogy megőrizzék a vatikáni épület épségét - tudósít az MTI.

Csütörtökön bemutatták a sajtónak a vatikáni Sixtus-kápolnában október 30-án működésbe lépő új világító- és szellőzőrendszert. A világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb kápolnájában hétezer LED-fényforrást helyeztek el, melyek mostantól nem kizárólag a főoltár Michelangelo által festett freskóját, hanem a mennyezeten és a falakon lévő festményeket is megfelelően megvilágítják. A világítási rendszer megtervezésében a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szakemberei is részt vettek.

A kápolnában emellett olyan új szellőzőrendszert is beszereltek, mely zaj nélkül képes cserélni a zárt kápolnatér levegőjét, miközben a legapróbb szennyeződéseket is kiszűri. Emellett szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat és kezeli a látogatók által kibocsátott szén-dioxid szintjét is. Az új rendszerekkel felére csökken a kápolna energiafogyasztása. A felújítás három évig tartott, csaknem egymilliárd forintos költségét az Osram világítástechnikai és a Carrier klímatechnikai cég állta.

A freskók állagának megőrzéséhez korlátozni kell a látogatók számát is – közölte a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci, aki emlékeztetett rá, hogy a Sixtus-kápolnának évente hatmillió látogatója van. Ez a szám 1994-ben még csak hárommillió volt. Paolucci szerint a cél az, hogy a látogatók száma ne emelkedjen tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik