Belföld

A magyar hűtőipar legnagyobb beruházása zajlik a Békéscsabai Hűtőipari Rt.-nél

A Békéscsabai Hűtőipari Rt. az ország egyik legnagyobb fagyasztott zöldség-, gyümölcs-, és tésztagyártó vállalata. Többségi tulajdonosa, a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) a tavalyi év végén az üzem jelentős korszerűsítésére szánta el magát; a beruházás eredményeként több mint 500 millió forintos költséggel új termelő gépsort helyeznek üzembe Békéscsabán. Az új gépsor teljesítménye 10 tonna/óra lesz, míg hazánkban eddig a 2-6 tonna/óra kapacitású gyártóvonalak voltak jellemzőek, így a mostani beruházásnak köszönhetően a legnagyobb ilyen jellegű hazai gépsor épül fel.

A korszerűsítésről tavaly decemberben született döntés, januárban kiválasztásra kerültek a beruházás szállítói, akikkel a vállalat februárban meg is kötötte a szerződéseket. A gépsort a legkorszerűbb magyar és külföldi gépekből állítják össze. A fosztót és az automata morzsolót az Egyesült Államokból szerzik be, a mosó Franciaországból, a fagyasztó pedig Svédországból érkezik, míg a beruházás többi eleme magyar gyártmányú. Az uniós csatlakozás után is versenyképes beruházás eredményeként évente 20.000 tonna gyorsfagyasztott zöldség – elsősorban zöldborsó, csemegekukorica és gyökérzöldségek – előállítását végzik majd az új berendezéseken.

A korszerűsítés költségeit három különböző forrásból fedezi a vállalat. 1997 óta három alkalommal került sor tőkeemelésre a vállalatnál, a közeljövőben tervezett negyedik tőkeemeléssel együtt a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap alaptőke-emelése eléri majd az 1 milliárd forintot. Ezen felül saját forrásból is szánnak a korszerűsítésre, és a Széchényi tervre is pályázatot adtak be. A beruházás két ütemben történik, az első ütem átadása a május 27-i héten várható. A tulajdonos tervei szerint a Békéscsabai Hűtőipari Rt. az új gépsornak köszönhetően a jövőben kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb termelékenységet és még magasabb minőséget tud elérni a gyártásban. Az elmúlt 5 évben egyébként 65%-kal nőtt a termelés. Az idei évben 30.000 tonnás össztermelést terveznek az új gépsor kapacitását is figyelembe véve. A beruházás új munkahelyeket is teremt a vállalatnál, a kapacitásnövekedés révén a dolgozói létszámot 400 főről 450 főre emelik.

A korábbi termékszerkezet bővül, új termékként megjelenik a gyorsfagyasztott, morzsolt csemegekukorica, mely egyre népszerűbb a belföldi és export piacokon egyaránt. A termékek tavaly óta egységesen megújult, vonzó, kék színű csomagolóanyagban kerülnek forgalomba, és megtalálhatók a Tesco, Cora, Metro, Smatch, Auchan Hipermarketekben, illetve a CBA és COOP bolthálózatokban. A vállalat külön kutatással fejlesztette ki azt a csomagolóanyagot, amely a tárolás, a szállítás és az értékesítés követelményeinek egyaránt meg tud felelni, és amely a vásárló számára a legkönnyebb kezelhetőséget biztosítja.

További információ:
Prónay Kinga, PeppeR 21, tel.:326-5313
Mari Tibor, cégvezető,
Békéscsabai Hűtőipari Rt., tel.:(66) 445-155

A Békéscsabai Hűtőipari Rt-ről

A Békéscsabai Hűtőipari Rt. az egyik legnagyobb fagyasztott termékeket előállító hazai cég. Tulajdonosa 90,75%-ban a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA), 9,22%-ban a Békéscsabai Önkormányzat és 0,03%-ban a Dobozi Önkormányzat. 1997 óta három alkalommal történt tőkeemelés a vállalatnál, a negyedik tőkeemelést pedig a közeljövőben tervezi a tulajdonos, és ezzel ezek együttes összege eléri az 1 milliárd forintot. A MAVA eddig minden évben visszaforgatta a nyereséget a cég fejlesztésébe, a tulajdonos a korszerűsítés során elsősorban a minőségre, a termékbiztonságra és az energiatakarékosságra helyezi a hangsúlyt. Míg tavaly a csomagolásfejlesztés terén tett nagy előrelépést a hűtőipari cég, idén a termékszerkezet átalakítása áll a középpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik