Nagyvilág

Százezres tüntetés Brüsszelben utcai összecsapással

A belga kormány tervezett megszorításai ellen vonultak utcára a tüntetők. Néhány százan összecsaptak a rendőrökkel.

A szakszervezetek által szervezett demonstráció résztvevői a nyugdíjkorhatár felemelése, az inflációkövető béremelés elmaradása és a közszolgáltatásokon való spórolás miatt tiltakoztak. A brüsszeli rendőrség tájékoztatása szerint nagyjából százezren vettek részt a megmozduláson, a szervezők 120 ezer főt becsültek.

Az Európai Unió intézményeinek is helyt adó belga fővárosban a tüntetések idején megállt az élet, megbénult a közlekedés, a metróban hatalmas tömeg alakult ki. A tüntetés békésen lezajlott, de azt követően néhány százan összecsaptak a rendőrökkel, petárdákat dobáltak, autókat borítottak fel és gyújtottak fel. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlattak.

Ez volt az első jelentős tüntetés azóta, hogy október 11-én hivatalba lépett a jelenlegi jobbközép kormány, melynek fő célkitűzése az ország költségvetésének kiegyensúlyozása. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy a tervezett takarékossági intézkedések aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig az egész lakosság megsínyli.

A szakszervezetek további megmozdulásokat és minden hétfőre regionális munkabeszüntetéseket ígérnek, december 15-re pedig általános sztrájkot hirdettek. A miniszterelnök tárgyalásra hívta a három legnagyobb szakszervezet vezetőit – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik