Nagyvilág

Levágták Krímet az ukrán áramvezetékről

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, mert Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Ukrajna korábban műszaki intézkedésekkel fenyegetett.

Krími lakosok beszámolói szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette honlapján, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartón. Az Ukrenergót azonban nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek “provokálásával”, akkor “ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat”. Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők – miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet – mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik