Nagyvilág

Csaknem 200 magyar orvos ment a németekhez

Tavaly csak Romániából és Görögországból érkeztek többen. Ám hiába mennek Németországba a külföldi orvosok, így is hiány van belőlük.

2013-ban 2926-tal nőtt a Németországban munkát végző külföldi orvosok száma, ebből 195 magyar – derül ki az eski.hu, az Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóságának honlapjának cikkéből.

Tavaly az orvosok legtöbbje Romániából (544), Görögországból (291) érkezett, Magyarország a bronzérmes. Szíriából 172, Bulgáriából 166 szakember érkezett – írják a Német Szövetségi Orvosi Kamara által közölt statisztikai adatokra hivatkozva.

Nem fértünk a dobogóra az országban orvosi tevékenységet gyakorlók számában: románok folgoznak a legtöbben (3454), őket követik a görögök (2847), majd az osztrákok (2611) és lengyelek (1830) orvosok következnek.

A cikk kitér arra is, hogy az országban dolgozó külföldi orvosok legnagyobb százaléka Európából, azon belül az Európai Unióból jött, emellett jelentős a külföldi orvosokon belül az ázsiai orvosok aránya (közel 20 százalék). Különösen szembetűnő a külföldi orvosok arányának növekedése a kórházi területen volt szembetűnő (12,2 százalék).

Az adatokból az is kiderül, hogy hiába vállal egyre több külföldi munkát, mégis orvoshiány fenyegeti Németországot. 2013-ban 3035 orvos próbált külföldön szerencsét. Az elmúlt évekhez hasonlóan a legkedveltebb célországok közé Svájc, Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik