Nagyvilág

Vegyszerekkel küzdenek az olajfolt ellen

A BP olajcég hétfőn megkezdte az olaj lebomlását segítő vegyszer tengerbe fecskendezését a Mexikói-öbölben.

Így próbálják semlegesíteni a három hete felrobbant és elsüllyed Deepwater Horizon olajfúró platform helyénél a tengerbe kerülő nyersanyagot. A BP egyébként a héten egy újabb olajfogó berendezést ereszt le a tengerfenékre, hogy megszüntesse az szivárgást a sérült kútnál.

A cég vezérigazgatója, Tony Hayward szerint a keszonnak nevezett berendezés 72 órán belül a helyére kerülhet. A BP korábban már leeresztett egy hasonló, ám nagyobb szerkezetet, a kupolát. A terv az volt, hogy ennek segítségével egy tankerhajóba szívják az szivárgó olajat. Csakhogy az 1500 méteres mélységben, a nagy nyomás és a hideg miatt kristályok képződtek a kupolában, amely eltömítődött, ezért el kellett távolítani. A BP szakemberei azt remélik, hogy a kisebb keszonnál ez a folyamat nem ismétlődik meg.

Ameddig a berendezés helyére nem kerül, vegyszerekkel próbálják semlegesíteni a tengerbe ömlő napi 800 ezer liter nyersolajat. Egy 1600 méter hosszú csövet eresztettek le a tengerfenékre, amelyet robot-tengeralattjárók irányítanak. Így pontosan a szivárgás helyére tudják lövellni a vegyszert. Bár a műveletre engedélyt kaptak az amerikai környezetvédelmi hivataltól, a tenger és a partvidék élővilágáért aggódók szerint a vegyszer ugyanannyi kárt okoz, mint amennyit az olaj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik