Belföld

Ellentmondás nélkül: Volt volt, Volt van, Volt lesz

"APC Magyarország, a Volt-bolt" Villám ellen is van biztosíték - de a feszültség-kimaradástól sem kell tartani!

Profi villanyszerelők azonnal összekészítik műszer-és szerszámkészletüket, ha az időjárás-jelentésben felhőszakadást vagy villámlással járó viharokat jeleznek. k már tudják, hogy a több millió voltos villámok olyan károsodásokat okoznak majd jó néhány háztartásban és irodában, amelyek következtében nemcsak az elektromos hálózat, hanem az ahhoz fixen csatlakoztatott berendezések (tévék, rádiók, hifik, házimozik, háztartási készülékek) és természetesen a személyi számítógépek, perifériák működésével is gondok lesznek. Az esetek jelentős részében azonban nemcsak a tápegység megy tönkre, hanem olyan károsodások is érik a számítástechnikai eszközöket (vagy az adattárolókon őrzött fontos állományokat), ami komoly nehézséget okoz(hat) a későbbiekben. Az adatvesztést követő visszaállítási munka többnyire megoldhatatlan házon belül, külső szakértők bevonása pedig súlyos kiadással járhat.

Mindez megelőzhető, ha a túlfeszültségre (villám vagy a hálózati feszültség ingadozása) is érzékeny, ugyanakkor a szünetmentes áramforrások feladatait maradéktanul ellátó eszközök gondoskodnak az otthoni vagy kisebb irodai munkahelyek (nemcsak) számítástechnikai berendezéseinek védelméről – ami természetesen ugyanilyen prevenciót nyújt az egyes területeken tapasztalható áramingadozás esetén felmerülő problémák megelőzésére is.

Könnyen belátható, hogy a megelőzés sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint a hardverekben és szoftverekben keletkezett károk helyreállítása – adott esetben a biztosítótársaságok utólag kifizetik ugyan az általuk is elfogadott javítási költségeket, de hogyan pótolhatók az elveszett adatok?

A szünetmentes áramforrások (UPS-ek) magyarországi piacán is kiemelkedő piaci részesedést elért APC (American Power Conversion) két olyan új termékcsaláddal jelent meg az európai piacon, amelyek – a korábbi modellektől eltérően – szabványos konnektor-elosztóként használhatók, ugyanakkor biztosítják a villámvédelmet, illetve kiküszöbölik számítógépek feszültségkimaradásból vagy áramingadozásból származó adatvesztését.
A kifejezetten otthoni felhasználók és kisebb irodák (SOHO-piac) számára fejlesztett UPS-ek terhelhetősége értelemszerűen elmarad a nagyobb hálózatok vagy ipari felhasználók kiszolgálására szánt készülékek kapacitásától – szolgáltatásaikban azonban ugyanazt a színvonalat biztosítják, mint a többszörös kiadással megvásárolható eszközök.

Back-UPS család: ES-modellek otthonra
(avagy: otthoni mindenES, otthoni szünetmentES)

Az APC kínálatában áprilisban megjelent Back-UPS ES350 és Back-UPS ES500 jelű szünetmentes áramforrások paramétereit úgy alakították ki, hogy megbízható védelmet nyújtsanak a teljes otthoni – vagy kisebb irodákban alkalmazott – konfigurációk (pl.: asztali számítógép, monitor, multimédiás hangfal, szkenner, nyomtató, modem) áramkimaradásból vagy túlfeszültségből eredő károk megelőzésére.
Az új modellek tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy az Európában, így Magyarországon is egyre inkább növekvő SOHO-piac résztvevőinek kínáljanak megfizethető és megbízható feszültségvédelmi megoldásokat.
A kis méretű, formatervezett (a hagyományos elosztókhoz hasonlítható) konnektorcsoport mindkét változata öt túlfeszültség (például: villám) elleni védelmet nyújtó kimenetet foglal magában. Három csatlakozó azonban szünetmentes tápellátást is biztosít, így a felhasználók önállóan dönthetnek a feszültségingadozástól védeni kívánt eszközök prioritásáról. A Back-UPS ES 350 jelű modell összesen 225 Watt, míg nagytestvére, a Back-UPS ES 500 325 Watt összteljesítményű fogyasztó (számítógép, periféria vagy tévé, hifi, stb.) minden feszültség-körülmény közötti megvédésére alkalmas.
Szabványos USB-csatlakozójuk a számítógéppel történő gyors adatkapcsolat mellett az egyszerű konfigurálhatóságot és a magas szintű adatvédelmet (többek között: automatikus fájl-mentést és rendszerleállítást) is biztosítja. Jellemző funkcióik közül érdemes kiemelni az automatikus diagnosztikát, a túlterhelési visszakapcsoló gombot valamint az intelligens akkumulátor-felügyeletet. (Ez utóbbi folyamatosan figyeli az akkumulátor állapotát, és azonnal értesíti a felhasználót, ha csere szükséges – erre azonban a megnövelt élettartamú akkumulátoroknak köszönhetően egyre ritkábban lesz szükség.)
Mindkét UPS telepíthető Windows 2000, WindowsME, Windows 98, valamint a Macintosh OS 9 (9.0.4 és magasabb) verziójú operációs rendszerek alatt.
Az új modellek már megvásárolhatók az APC magyarországi viszonteladóinál, a gyártó kétéves garanciát biztosít termékeire.

SurgeArrest: a végtelen nagy biztosíték örökre

Az APC Personal and Performance SurgeArrest termékcsaládja (már szintén megrendelhető) elsősorban a villámvédelem ellen kínál megoldást.
Az E15 jelű eszköz a névleges hálózati feszültségnél legfeljebb 15 százalékkal, az E25-ös pedig maximum 5 százalékkal magasabb feszültséget enged át – ami egyben azt is jelenti, hogy az utóbbi készülék választása esetén minden káros feszültséglökés ellen megvédhetjük a “Volt-ugrálásra” érzékeny készülékeinket.
Az előző Back-UPS ES-családhoz hasonlóan mindkét típuson öt konnektor-kimenet található, amelyekhez a legérzékenyebb számítógépes vagy elektronikai eszközök csatlakoztathatók.
A SurgeArrest modellek LED-lámpával jelzik, a védelem bekapcsolt állapotát (ha a túlfeszültség-védő áramkör meghibásodik, a lámpa kialszik jelezve, hogy a túlfeszültség-szabályozót ki kell cserélni.)
A fejlett szolgáltatások egyike, hogy a telepítés után is azonnali figyelmeztetést kapunk minden olyan problémáról – például hibás földelésről -, amely következtében a SurgeArrest képtelen lenne megfelelően ellátni túlfeszültség-védő feladatát.
(A Surge Arrest termékek garancia ideje: az ES15 GR típusra 3 év, az ES25 GR típusra 5 év.)

“Az otthoni számítógép-felhasználók számára is egyre fontosabbak a merevlemezen tárol adatok, de kevesekben tudatosul, milyen veszélyt jelent egy váratlan áramszünet vagy villámcsapás” – jellemezte a helyzetet Bíró Viktor, az APC magyarországi vezetője. “Az okozott problémák az egyszerű billentyűzetlefagyástól, az adatok és a hardver sérülésétől a rendszer összeomlásáig vagy a teljes adatvesztésig terjedhetnek. A most bemutatott eszközök azonban nemcsak a számítógépes rendszerek, hanem az túlfeszültségre érzékeny szórakozató-elektronikai cikkek tulajdonosainak is egyszerűen telepíthető, biztonságos megoldást kínálnak.”

###
APC (American Power Conversion):
Az 1981-ben alapított American Power Conversion (NASDAQ: APCC) piacvezető a globális, teljes megoldást kínáló szünetmentes áramforrások (UPS), egyenáramú tápegységek, precíziós hűtőberendezések, kábelek és teljeskörű csatlakoztatási megoldások területén, valamint a Nonstop Networking™ céljára történő áramszolgáltatás terén.
Az APC otthoni felhasználók és a vállalati szektor számára kifejlesztett integrált termékei, szolgáltatásai és kiegészítő eszközei javítják minden méretű elektronikai-, hálózati-, kommunikációs- és ipari berendezés rendelkezésre állását, kezelhetőségét és teljesítményét.
A társaság a 2001. december 31-én zárult pénzügyi évben 1,43 milliárd dollár árbevételt ért el.
Az APC évek óta szerepel a világ legeredményesebb cégeit nyilvántartó Fortune 1000 és S&P 500 listákon.

Az APC-ről és globális végfelhasználói megoldásairól bővebben az APC honlapján tájékozódhat: http://www.apc.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik